Home » Povrtarstvo » Bez podsticaja nema izvoza!

Bez podsticaja nema izvoza!

Drugi pišu: Semberske novine

Semberski proizvođači povrća vjeruju da će ova godina biti uspješna kada je u pitanju plasman njihove robe na domaće i inostrano tržište. Oči semberskih povrtara uprte su u republičke, kao i opštinske agrarne fondove iz kojih očekuju podsticaje za svoju proizvodnju

Rade Jovičević

Ukoliko udruženim snagama nastupe na velikim tržištima u regionu, veće su i šanse za dobru zaradu, kaže Rade Jovičević, proizvođač povrća iz Trnjaka, koji će ove godine povrće, paprika, cveklu i mrkvu, sijati na 23 hektara. Svojevremeno četverostruki jugoslovenski rekorder u proizvodnji duvana, Rade Jovičević duvan je svojevremeno sadio na 14 hektara. U međuvremenu se orjentisao na proizvodnju povrća.

– Pojavila se firma “Voćar promet” iz Zvornika. U 2005. godini plasirao sam im 750 tona povrća. Isporučio sam im krompir za proizvodnju čipsa, cveklu, mrkvu i drugo povrće. U 2009. godini papriku niko nije htio. Preuzeli su ogromnu količinu paprike, koju su plaćali znatno više nego što  joj je bila trenutna cijena na pijaci. Tada je odavde otišlo 720 tona paprika i u taj posao je bilo uključeno oko 370 proizvođača povrća iz Semberije. U međuvremenu je Vlada RS obezbijedila i podsticaje za proizvođače paprike, što je predstavljalo spas za kompletnu Semberiju. U prošloj godini su mi postavili uslov da izgradim hladnjaču. Dvije komore sam već izgradio, u toku je izgradnja treće komore, ukupan kapacitt hladnjače je 500 metara kubnih zapremine. Ta investicija će koštati više od 90.000 KM. Od prvog juna vršićemo otkup povrća iz Semberije za hrvatsko tržište, kako za industrijsku preradu, tako i za potrebe trgovinskog lanca „Konzum“. Planiran je otkup oko 2.500 tona povrća. Sve će se organizovati u mom dvorištu, gdje će biti registrovano otkupno mjesto.

Jovičević je dobio i priznanje Privredne komore RS za organizovani otkup povrća na području Semberije.

– Dok je te godine vrećica paprike od četiri do pet kilograma na bijeljinskoj pijaci koštala 80 pfeninga, mi smo kilogram paprike plaćali 60 pfeninga. Sve je isplaćeno odmah. Pregovaramo za izvoz povrća na rusko tržište. Sredinom juna trebalo bi da otputujemo u Moskvu na pregovore. Obezbijeđeno nam je veliko tržište u Hrvatskoj, tako da moramo oprezno nastupati na ruskom tržištu, bez olako datih obećanja.

Što je najvažnije u cijeloj ovoj priči, oko izvoza povrća u Hrvatsku, plaćanje će biti vršeno avansom. Samo pod takvim uslovima proizvođači povrća mogu opstati. Jovičević svake godine angažuje veliki broj sezonskih radnika i plaća ih sa 25 do 30 KM dnevno. Organizovanim nastupom na tržištu, poljoprivredni proizvođači mogu sebi obezbijediti solidnu egzistenciju. Pomoć Vlade RS je neophodna, jer bez podsticaja za proizvođače povrća, teško je govoriti o nekoj većoj i ambicioznijoj proizvodnji.

– Dobio sam  finansijsku podršku Vlade RS za izgradnju hladnjače u iznosu od 30.000 KM, na ime interventnih mjera u poljoprivredi. U opštini to ide puno teže, ali su me i oni pomogli sa 10.000 KM. Velika su ulaganja u proizvodnju povrća. Ne smijem ni računati, koliko me to godišnje košta. Nas poljoprivrednike spašavaju podsticaji od Vlade RS. Problem je pravilnik o podsticajima na opštinskom nivou. Proizvođači povrća su ove godine isključeni iz podsticaja. Nelogično je da proizvođači voća dobijaju 100.000 KM, dok za proizvođače povrća nema ni pfeninga, kaže Jovičević, ističući da će povrtari i dalje insistirati na opštinskim podsticajima.

Zdravko Mikić, samostalni stručni referent u Opštinskom agrarnom fondu, ipak, naglašava da će biti podsticaja i za proizvođače povrća. On kaže da će u ovoj godini na ime podsticaja za poljoprivredu biti isplaćeno 1,3 miliona maraka. Još uvijek nisu usaglašeni kriterijumi za raspodjelu tog novca.

– Predviđeno je da se za organizovan otkup voća, povrća i duvana isplati oko 265.000 KM na ime podsticaja, oko 100.000 KM za nove zasade u voćarstvu, oko 200.000 KM za kalcifikaciju zemljišta, oko 100.000 KM za stočarstvo, te, oko 100.000 KM za podizanje plastenika i obezbjeđenje sistema navodnjavanja u plastenicima. Vjerujem da će pravilnik o podsticajima biti usvojen početkom juna, kaže Mikić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*