Home » Aktuelnosti » Vlada Srpske želi da pomogne „Savi“

Vlada Srpske želi da pomogne „Savi“

Pišu Semberske novine

Ministri u Vladi Republike Srpske Gorana Zlatković i Miroslav Milovanović posjetili fabriku “Sava Semberija”

Gorana Zlatković

– Vlada RS će pružiti punu podršku menadžmentu i zaposlenima u bijeljinskoj “Savi”, jer je naš interes da imamo vlastite proizvode, te da ih možemo plasirati na domaćem tržištu, izjavila je ministarka trgovine i turizma u Vladi RS Gorana Zlatković koja je posjetila ovu fabriku zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslavom Milovanovićem.

– Ministarstvo trgovine i turizma, uz pomoć Robnih rezervi RS u prošloj godini pomoglo je ovoj fabrici i konkretnim mjerama podstaklo proizvodnju voća i povrća na ovim prostorima, odnosno preradu sirovina u ovoj fabrici. To ćemo činiti i ubuduće, ali ćemo prije svega morati riješiti neka sistemska pitanja, koja se odnose na funkcionisanje tržišta i plasmana domaćih proizvoda na našem tržištu. Vlada RS, na prijedlog našeg ministarstva, uručiće finansijsku pomoć u iznosu od 100.000 KM Javnoj ustanovi Banja “Dvorovi” u Dvorovima, jer je ova ustanova u decembarskim poplavama pretrpjela ogromne štete. Tačno je da su oni imali štetu procijenjenu na 650.000 KM, ali mi smo iz sredstava za razvoj turizma izdvojili onoliko koliko je to u ovom trenutku bilo moguće, izjavila je ministarka Zlatković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović kaže da je već boravio u “Savi”, te da će resorno ministarstvo u skladu sa već usvojenim Pravilnikom o podsticajima za poljoprivredu u ovoj godini biti izdvojeno od 12 do 15 odsto podsticaja za isporučeno voće i povrće ovoj fabrici i drugim prerađivačkim kapacitetima.

– Sve ono što prerađuje “Sava” nalazi se na spisku podsticaja. Pravilnikom smo pokušali ravnomjerno rasporediti novac kojim raspolažemo u ovoj godini. Podsticaji će, ustvari, iznositi kao i na prošlogodišnjem nivou, što bi trebalo da bude prihvatljivo za poljoprivredne proizvođače, izjavio je ministar Milovanović.

Jagoda Krsmanović, direktorka “Save” kaže da je menadžment ovog preduzeća nakon razgovora s ministrima stekao utisak da postoji dobra volja u Vladi RS i resornim ministarstvima da se pomogne ovom i drugim prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj.

– Poljoprivredni proizvođači će posredstvom zemljoradničkih zadruga pripremiti sirovinu. Nama je neophodna kvalitetna sirovina za preradu i to će se kontrolisati na terenu. U ovoj godini planiramo povećanje proizvodnje, ali i nove proizvode sa novim dizajnom i ambalažom. Još uvijek potpisujemo ugovore s poljoprivrednicima o isporuci voća i povrća. Očekujemo da ćemo u ovoj godini dobiti značajne količine krastavaca, paprika, paradajza, drugog povrća i voća za preradu, koje je proizvedeno na području Republike Srpske i BiH. Ostvarenje naših planova umnogome zavisi od proizvođača voća i povrća, a planiramo da proizvedemo između šest i sedam hiljada tona prerađevina, istakla je Jagoda Krsmanović.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*