Home » Razno » Vaskrs (Uskrs)

Vaskrs (Uskrs)

Hristos Voskrese

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik i naziva se još i praznik nad praznicima, a posvećen je stradanju i usksrsnuću Isusa Hrista. Vaskrsnuće je osnovni element na kome se bazira hrišćanstvo i to i čini ovaj praznik najvećim jer kako god ga shvatali, ovaj praznik simbolizuje neke od temeljnih vrijednosti na kojim bi trebalo da počiva čovječanstvo poput požrtvovanosti, borbe protiv zla, nade u bolju i svjetliju budućnost.

Na koji datum pada Uskrs? U vrijeme kada su savremeni kalendari solarni, tj. u njemu se godina određuje na osnovu perioda revolucije Zemlje oko Sunca, Uskrs je jedna od rijetkih tekovina lunarnog kalendara koji je bio aktuelan početkom naše ere i koji je bio aktuelan na osnovu rotacije Mjeseca oko Zemlje. Uskrs definitivno pada u nedjelju i to između 4. aprila i 8. maja za one čije crkve prate julijanski i trinaest dana ranije za one crkve koje upražnjavaju aktuelni, gregorijanski kalendar. Definicija u jednoj rečenici bi mogla da glasi da Vaskrs pada u nedjelju nakon Pashalnog mjeseca. U najkraćem kako se određuje datum Vaskrsa, to je sedmica kad je mjesec pun, ali nikako ne može biti prije jevrejskog praznika Pasha koji obilježava egzodus jevrejskog naroda u Egiptu.

Za razliku od Božića, uz ovaj praznik nema pretjerano puno običaja. Farbanje vaskršnjih jaja se obavlja na Veliki petak koji se smatra najtužnijim danom u hrišćanstvu. Prvi put je pomenuto u 12. , a kod nas u 16. vijeku. Prvo uskršnje jaje se čuva na posebnom mjestu i naziva se čuvarkuća, a ostala se poklanjaju najbližim. Postoji nekoliko teorija o tome zašto se jaja farbaju. U narodu je najpoznatija ona po kojoj je Bogorodica, Hristova majka, na sinov grob donijela tri bijela jajeta. Prema tadašnjem običaju jaja su prinošena kao žrtva za mrtve, a bijela boja je bila boja žalosti. Kada je Hrist vaskrsao, prema ovoj legendi, pored raspeća su pronađena crvena jaja. Zbog toga se jaja najčešće farbaju u crveno, mada se posljednjih godina farbaju i u druge boje. Za Vaskrs se ukućani tucaju jajima (jaja se najprije tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku; ispod Fruške gore se kaže – „vrvić s vrvićem“, pa „guzić sa guzićem“, onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe), a oni koji su prevazišli ukućane se mogu okušati i u jačoj konkurenciji jer će se u banatskom selu Mokrin održati 21. svjetsko prvenstvo u tucanju jajima.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*