Home » Razno » Trnovica selo uspješnih ljudi

Trnovica selo uspješnih ljudi

Piše: Drago Gajić

Trnovica

Na petnaestom kilometru magistralnog puta od Zvornika prema Bijeljini, nalazi se Trnovica. Već na prvi pogled, može se uočiti, da se radi o dobro uređenom selu, sa asfaltnim putevima, uređenim kućama i dvorištima i svim ostalim što treba jednoj ruralnoj sredini.

-U posljednji birački spisak u selu je upisano 680 duša, koje žive u 300 domaćinstava. Rješena su sva infrastrukturna pitanja. Imamo asfaltne puteve kroz cijelo selo koji vode do magistralnog puta prema Zvorniku kao administrativnom centru i Bijeljini. Svako domaćinstvo ima vodu i struju kao i telefon i internet mrežu. Ulična rasvjeta je razvedena u pedeset odsto teritorije sela, rekao nam je Radivoje Ristanović, predsjednik Mjesne zajednice.

Poslednjih nekoliko godina bile su zaista uspješne. U selu je izgrađena crkva, parohijski dom i spomenik za 18 palih boraca i tri civilne žrtve poslednjeg rata.

Ove godine FK “Trnovica” je postigla najveći uspjeh od osnivanja, plasmanom u Regionalnu ligu, grupa Istok, Klub okuplja stotinjak mladih igrača u raznim uzrasnim kategorijama. Trenutno se vodi aktivnost na izgradnji objekta na kome bi bilo  igrališta za male sportove, ali i prostorije za rad Mjesne zajednice i okupljanje stanovništva.

Trnovica je i selo uspješnih poljoprivrednika. Uglavnom se sije pšenica i kukuruz, a dosta je i robnih poljoprivrednih proizvođača.

– Mogu da navedem primjer Anđelka Ilića, koji uspješno gaji bikove i svinje. Jovan Stevanović je uspješan pčelar, ima oko stotinu košnica. Aktivni su i lovci organizovani u sekciju Trnovica-Jasenica koja broji 80 lovaca. Oni su izgradili Lovački dom u kome preostaje da se urade finalni radovi, dodaje Ristanović.

U svim akcijama koje se provode u selu aktivno učestvuju Trnovičani koji žive i rade u inostranstvu, naročito u Švajcarskoj. Ima ih oko 150 i svako ljeto i zimu dolaze u zavičaj, pomažu svoje porodice i selo.

Trnovica je u svakom pogledu uspješno selo, ali kao i svako ima i problema.

-Najveći problem je kanalizaciona mreža. Moraćemo rješavati i problem prostorija za Mjesnu zajednicu. Jedan problem je evidentan, ali, rekao bih, lakše rješiv. Imamo oko stotinu momaka pristiglih za ženidbu, koji se pravdaju nedstatkom posla, a cura, kako rekoše ima.

Iz Trnovice su i mnogi uspješni ljudi. Načelnik opštine Zvornik, Zoran Stevanović, dosta doprinosi razvoju sela. Od privrednika treba istaći braću Zorana i Zdravka Ilića, vlasnike firme “Omega profeks”, Mišu Sarića, vlasnika preduzeća “Sara” i njegovog brata Miću, vlasnika preduzeća DOO “Sarić”. Slobodan Ilić je glavni izvoznik uglja iz BiH u Srbiju i tako dalje.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*