Home » Razno » Putovanje autom sa psom

Putovanje autom sa psom

Ipak vi vozite

Psi rado putuju automobilom, ali moraju sjediti na zadnjem sjedištu, nipošto u prostoru za odlaganje stvari kako se ne bi povrijedili. Iz vozila uvijek izlaze na strani na kojoj je trotoar i sa povodcem. Zadnje sjedište je najbolje pokriti nekom dekom kako pas ne bi klizio pri naglom kočenju koje inače treba maksimalno izbjegavati. Po potrebi se čak može vezati i sigurnosnim pojasom.

Pas rado gura njušku i glavu kroz prozor automobila. Ali, treba izbjegavati promaju kako ne bi zaradio upalu uva li oka. Prozor treba malo odškrinuti da pas ima vazduha, a ukoliko se koristi klima koja se preporučuje bez obzira na godišnje doba, ne treba pretjerivati. Ako je pas duže boravio na suncu, potrebno ga je istuširati ili istrljati mokrim peškirom. Pri dužim putovanjima, svaka dva-tri sata preporučuje se zaustavljanje i šetanje kao i obavljanje nužde. Na putovanjima je najbolja suva hrana, a kako ima manje vlage od konzervisane, psu uvijek treba dati i dovoljno svježe vode jer je poznato da odrastao pas može biti danima bez hrane, ali bez vode svega nekoliko sati. Osim kanistera sa najmanje pet litara vode, vlasnik ne smije zaboraviti ni njegovu zdjelicu, prostirku za spavanje i omiljenu gumenu igračku. Ukoliko je pas pod nekom terapijom, ne zaboravite da ponesete sve potrebne lijekove i vitamine.

Putujete li u inostranstvo, pas mora imati mikročip, pasoš, međunarodnu zdravstvenu knjižicu sa potvrdom da je vakcinisan protiv bjesnila, hepatitisa, leptospiroze, a za ostale informacije je najbolje raspitati se kod svog veterinara.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*