Home » Aktuelnosti » Povratak šećerne repe

Povratak šećerne repe

Na semberskim poljima

Punom parom naprijed

Poslije skoro dvije decenije semberski poljoprivrednici opet siju šećernu repu. Prošle godine ovu industrijsku biljku zasijao je skroman broj poljoprivrednika, a ovog proljeća, sigurno je, daleko više njih opredijelili su se da zasiju i ovaj usjev.

Prošle godine Fabrika šećera u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine, jedina u Bosni i Hercegovini, revitalizovala je svoje proizvodne kapacitete i uspješno je organizovala kampanju. Sirovina je najvećim dijelom stigla iz okruženja, a naredne jeseni u ukupnoj strukturi prerađenih sirovina mnogo većim procentom biće zastupljen slatki korijen sa semberskih i posavskih oranica.

Bijeljinska šećerana je u Srbiji ugovorila oko 3.000 hektara, u Hrvatskoj oko 1.500 hektara, a u Semberiji bi se pod šećernom repom trebalo da nađe od hiljadu do hiljadu i po hektara. Proizvodnim planom za ovu godinu bijeljinska šećerana predviđa preradu oko 300.000 tona šećerne repe i proizvodnju oko 30.000 tona šećera.

Semberski poljoprivrednici su se ozbiljnije zainteresovali za šećernu repu jer su oni koji su prošle godine sijali ovaj usjev sasvim lijepo prošli. Neki od njih ističu da su imali čistu dobit od 2.200 konvertibilnih maraka po hektaru. Ovog proljeća šećerna repa se ugovara po cijeni od 78 konvertibilnih maraka za jednu tonu. Međutim, Vlada Republike Srpske je prvi put u poljoprivredne kulture za koje će obezbijediti podsticaje uvrstila i šećernu repu, a podršku će obezbijediti i Agrarni fond opštine Bijeljina tako da će cijena jedne tone šećerne repe dostići 94 konvertibilne marke, što je najvjerovatnije najveća otkupna cijena u regionu.

Svakako treba naglasiti da je Poljoprivredno dobro “Semberija” iz Bijeljine potpisalo ugovor o proizvodnji šećerne repe sa Fabrikom šećera u Velikoj Obarskoj na površini od 300 hektara. Ovaj podatak pokazuje da se ne radi o sporadičnim površinama i sitnoj proizvodnji nego da je najveći kapacitet bosanskohercegovačke prehrambene industrije najavio povratak na velika vrata. To ilustruje i najava ulaganja od deset miliona evra u remont i automatizaciju postrojenja.

Povratak šećerne repe na semberska polja ima ekonomski značaj jer se radi o industrijskom bilju koje obezbjeđuje solidne finansijske rezultate. Ali, od velikog je značaja da će se sjetvom šećerne repe obezbijediti i uslovi za novi plodored u ovom žitorodnom kraju, što je od značaja za ukupnu poljoprivrednu proizvodnju u bosanskoj žitnici.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*