Home » Voćarstvo » Oskoruša

Oskoruša

Dragocjena biljka

Oskoruša je najdugovječnije listopadno drvo i važi za jednu od najotpornijih vrsta na aerozagađenje. Njen rod ne napada nijedan parazit, pa zato ona i ne zahtjeva nikakvu zaštitu. U gradovima je ovo voće gotovo nepoznato, pa stoga mnogi misle da je oskoruša sitna mušmula ili divlja kruška.

Prava oskoruša danas uspijeva u Alžiru, Tunisu, na Krimu i u Turskoj. U Srbiji je ima na području između Stare planine i Homolja.

Plodovi oskoruše se jedu samo kad ugnjile. Ne sadrže nijedan štetni agens (oksidansi, fenolna jedinjenja itd). Ovakvim sastavom blagovremeno djeluje na redukcioni proces u ćelijama, zatim na žuč, jetru, ćelije mozga, cjelokupan nervni sistem. Plod ove voćke bez bojazni mogu jesti dijabetičari zbog minimalne zastupljenosti saharoze. U nekim krajevima oskorušu smatraju snažnim afrodizijakom, a žene vjeruju da pomaže u trudnoći.

U porodičnoj medicini sprečava zatvor, anemiju, koristi se za jačanje organizma i rada srca. U šumarskoj literaturi oskoruša se pominje kao drvo dobro za namještaj.

Facebook Komentari

14 komentara

 1. Imam oskorusu u podnozju Stare Planine blizu koridora 1o. Nasi stari su da bi zimi sacuvali lekovita svojstva oskoruse , kiselili plodove oskoruse i divlje kruske, tako sto su punili burad plodovima i dodavali so. Koliko ih ja razumem to je nesto kao kiseljenje kupusa. Sluzilo se samo uz rakiju. Drvo ne podnosi blizinu bora i bukve, a koliko sam uspela da primetim isusuje i ostalo drvece oko nje,ali nema veze prelepa je.

 2. Pozdrav snezani ,zanima me gde bih mogao naci sadnicu oskoruse koja bi bila zasadjena na podrucju Crne Trave (dali ima samoniklih pored vase)ili kako nakalemiti?Ako moze odgovor na mejl.

 3. Pozdrav Snezani,

  Ako imate nekoliko semenki rado bih kupio.

 4. htela bih sadnicu obožavam…jela sam ukus je divan

 5. htela bih sadnicu obožavam…jela sam ukus je divan

 6. U Slovackoj i Ceskoj gaji se selekcionisana oskorusa pod nazivom VELKA MORAVSKA OSKERUSA. Ona je mnogo krupnija od nasih oskorusa iz divlje populacije- sume. Sladja je i isto tako otporna i dugovecna kao nase.

 7. U Slovackoj je koriste i za pravljenje rakije

 8. Da li kod nas moze da se nabavisadnica finske oskoruse – pihlije? Koliko oskorusa ide uvisinu a koliko u sirinu i kada se sadi?

 9. Da li kod nas moze da se nabavisadnica finske oskoruse – pihlije? Koliko oskorusa ide uvisinu a koliko u sirinu i kada se sadi?

 10. NADAM SE DA NEKO MOZE DATI OBAVESTENJE GDE SE MOZE NABAVITI SADNICA OSKORUSE.HVALA

 11. NADAM SE DA NEKO MOZE DATI OBAVESTENJE GDE SE MOZE NABAVITI SADNICA OSKORUSE.HVALA

 12. Moze se kod mene nabavit sadnica. 065412722

 13. Posle koliko godina sadnica oskoruse prorodi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*