Home » Pčelarstvo » Novi broj „BH pčelara“

Novi broj „BH pčelara“

Naslovna strana

Pred čitaocima je najnoviji broj “BH pčelara”, 17-ti po redu, magazina za pčelare, zdravlje i ekologiju, koji izlazi u Sarajevu. Sadržaj je veoma zanimljiv i sigurno je da će svaki čitalac pronaći za sebe više tema koje ga interesuju. Posebnu pažnju, sigurno je, privući će stručni prilozi.

Jedna od tema koja će zaintrigirati pčelare svakako je prilog o istraživanjima koja je početkom ove godine započeo prof. dr Tarik Bajrović sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Ovaj naučnik otkriva i neke stvari koje pčelari do sada nisu znali o vaori!

Pod naslovom “Kranjska pčela pripada svim balkanskim narodima” dr Janko Božić, biolog i vodeći slovenački stručnjak za područje pčelarstva sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, piše da su gubici pčela zaista veliki, ali da ih je moguće izbjeći punim zalaganjem za zdravlje pčela. On se zalaže da ekološko pčelarenje bude na prvom mjestu.

Tu je i zanimljiv prilog Jasmina Hadžiahmetovića koji prenosi iskustva uglednog bijeljinskog pčelara Muhameda Selimovića koji je i pčelar i inovator. On se rotirajućim košnicama uspješno bori protiv neugodnog krpelja – varoe.

Još nekoliko interesantnih tema sigurno će privući pažnju pčelara:
* Zašto se odobrava upotreba Bajerovih toksičnih pesticida?
* Razvojna šansa je: dirigovano pčelarenje kroz plantažiranje određenih medonosnih vrsta
* Jesu li male pčele otpornije na bolesti?
* Klimatske promjene i pčelarstvo: Za tri decenije kalendar medenja pomjeren 26 dana!
* Ko u Bosni i Hercegovini prodaje vosak, a ko smeće?

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*