Home » Lov » I ranac čini lovca

I ranac čini lovca

Lovačka oprema

Vjerni pratilac lovca

Ranac, ili jednostavnije torba koja se nosi na leđima, je odavno postao nezaobilazni dio lovačke opreme. Omogućava nošenje svega što je neophodno tokom boravka u prirodi i lovu, od kišne kabanice, doručka, do ulova, a da pri tom možete nesmetano da se krećete i lovite.

Danas u zapadnoj Evropi ne možete vidjeti nijednog lovca bez ranca, posebno lovca na krupnu divljač, bez obzira na njihov standard i činjenicu da imaju kompletnu uslugu i pratioce u lovištu gdje gostuju. Zeleni lovački ranac je jedan od simbola lovaca, slično kao šešir.

Normalno da i rančevi imaju svoj istorijat i razvojni put. Prvobitno su to bile obične vreće koje su se pomoću kanapa nosile na leđima. Kasnije su kanape zamjenili širi kaiševi sa metalnim kopčama koji omogućavaju udobno nošenje i težih tereta, vreća je dobila spoljne džepove i pregrade, materijal je postao čvršći, nepromočiv i lakši. Jedno vrijeme su vladali tzv. „plastični materijali“ od kojih su se proizvodili moderni rančevi. U novije vrijeme su u Evropi, koja je daleko više vezana za tradiciju nego Amerika, u modi rančevi od prirodnih materijala – tkanina bez ikakvih metalnih dijelova. Sve kopče i veze su od kože.

Kao primjer praktičnog lovačkog ranca predstavljamo vam proizvod danas popularnog „Blasera“, koji ne proizvodi samo vrhunske puške nego i neophodnu „sitnu“ opremu za lovce. Ranac je srednje veličine, ali prostran. Na zadnjoj strani ima džep za dvogled ili spektiv, a na prednjoj (koja naliježe na leđa pri nošenju), ojačani dio koji daje potrebnu čvrstinu rancu, i može se otkopčati i koristiti za sjedenje prilikom odmora ili čekanja divljači. U poklopcu ranca se nalazi džep za dokumenta, a odmah kada ga otvorite, iznutra, na prednjoj strani, je mala futrola za municiju. Prima četiri metka za žljebljeno oružje i dva za sačmaricu.

Kaiševi – remnici ranca su dovoljno široki da nošenje učine udobnim i dovoljno tanki i gipki da ne ometaju kundak pri nišanjenju. Ranac je impregniran iznutra savremenom membranom i ne propušta kišu.

Interesantan i praktičan je dodatak ovom rancu: tzv. lovački set neophodnih sitnih pomagala u lovu koji je smješten u malu futrolu sa pregradama. Set sadrži skoro minijaturnu baterijsku lampicu koja se može pričvrstiti za šešir ili kapu i koja dobro dođe pri noćnom lovu, posebno pri „otvaranju“ divljači. Zatim dvorednu preklopnu testeru za drva pomoću koje možete presjeći granu zavidne debljine. Ovim testerama rukuje se veoma lako i postale su popularne među ljubiteljima prirode. Sljedeći alat je preklopni lovački nož, zatim klješta pomoću kojih se lako presjeca grudna kost ili karlica pri „otvaranju“ krupne divljači. Komplet još sadrži nekoliko pari plastičnih rukavica za manipulaciju sa grabljivicama ili sumnjivom divljači i jedan kanap i jednu traku sa gajkama za transport divljači.

U ovaj ranac treba samo ubaciti nepromočivu kabanicu, nešto hrane i možete slobodno u šumu i na planinu, imaćete pri ruci sve što vam može zatrebati u lovu.

Facebook Komentari

One comment

  1. koliko kosta ranac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*