Home » Razno » Bundeve vole Betovena

Bundeve vole Betovena

Biljke i muzika

Vole Odu radosti

Veliki broj naučnika ispitivao je odnos biljaka i muzike. Sa takvim eksperimentima počeo je još Čarls Darvin prije više od jednog vijeka. Danas takve eksperimente nastavljaju mnogi biolozi, fizičari, hemičari.

Dobijeni podaci su pokazali da biljka voli muziku. Čak je i jedna američka muzička kuća snimila ploču sa zvucima i melodijama koje stimulišu rast biljaka. Na primjer, uz zvuke Geršvinove „Rapsodije u plavom“ kukuruz i soja brže klijaju i imaju deblje i zelenije stabljike. Eksperimenti sa bundevama su pokazali da one preferiraju klasične autore poput Hajdna, Šuberta, Bramsa i posebno Betovena.

Biljke koje su slušale rok muziku naginjale su se u suprotnom pravcu jer im ta muzika nije prijala. Ogledi su pokazali da rok muzika ima razorno dejstvo i da ne prija bundevama, a kukuruzu čak i šteti. Slično djelovanje imalo je i dugotrajno puštanje muzike bez obzira na žanr. Emitovanje muzike u periodu dužem od preko osam časova ubija biljke.

Ukoliko ste i vi vršili ovakva istraživanja sa drugim žanrovima muzike bili bismo zahvalni ako bi nas obavjestili do kakvih ste zaključaka došli.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*