Home » Razno » Ugljevička Obrijež ispred svih

Ugljevička Obrijež ispred svih

Etno festival “Majevičko posijelo” u opštini Ugljevik

Tradicija i kultura

Selo Ugljevička Obrijež ovogodišnji je pobjednik tradicionalnog Etno festivala “Majevičko posijelo”, koji se organizuje u opštini Ugljevik. Minule zime priredbe koje su organizovane u okviru ove popularne manifestacije gledalo je preko tri hiljade gledalaca.

Ovaj festival podmajevičkih sela predstavlja veoma lijep način čuvanja narodne tradicije i narodnog stvaralaštva. Učestvovalo je osam mjesnih zajednica, a pokrovitelj takmičenja bilo je Administrativna služba opštine Ugljevik. Svakoj mjesnoj zajednici, koja je učestvovala na takmičenju, obezbijeđena je finansijska podrška iz opštinskog budžeta. Organizator je bilo Kulturno umjetničko društvo “Rudar” iz Ugljevika.

Finalna priredba je održana u sporskoj dvorani u Ugljeviku, koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta. Takmičari iz Ugljevičke Obriježi su bili bolji od rivala iz Gornje Trnove, a plasman ostalih sela je sljedeći: Donja Trnova, Bogutovo Selo, Korenita, Gornje Zabrđe, Ravno Polje i Maleševci.

Takmičarske discipline bile su: izvorne i novokomponovane narodne pjesme, narodne igre, dramski inserti, recitacije, te kviz takmičenja iz oblasti poljoprivrede, istorije i vjeronauke. Takmičili su se i instrumentalisti na više muzičkih instrumenata, a nisu izostala ni takmičenja u sportskim disciplinama – šahu i navlačenju konopca. Na kraju, pažnju je privukla i tradicionalna igra sakrivanja prstena, koja se poslije više decenija vratila na ove prostore te izložbe predmeta kućne radinosti.

Opšti utisak je da ova manifestacija predstavlja divan primjer očuvanja tradicije, narodnog stvaralaštva i običaja. Posebno je značajno da to prihvataju mladići i djevojke. Takmičarski duh je prisutan na svim priredbama, ali sigurno je da “Majevičko posijelo” predstavlja i lijep način zbližavanja susjednih sela i revitalizaciju kulturno-zabavnog života u selima ispod Majevice.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*