Home » Voćarstvo » Proljetna zaštita jabuke i kruške

Proljetna zaštita jabuke i kruške

Mile Gluvačević, dipl. inž, magazin „Zemlja“

Miris proljeća

U zaštiti voćaka veoma bitnu ulogu igra početak kretanja vegetacije. Ranije kretanje vegetacije omogućava i ranije ostvarivanje zaraza, što povlači za sobom i potrebe da se ranije krene sa zaštitom voćaka. Ovo, nažalost, nije dobra vijest za voćare jer ranije kretanje sa zaštitom znači veće troškove zaštite. Problemi su još veći zbog mogućnosti pojave proljetnih mrazeva koji mogu da unište potencijalni prinos.

Kako protiv čađave krastavosti

Voćari često imaju štete od prvih mrazeva i to najčešće na breskvi, šljivi, kruški i jabuci. To se, po pravilu, događa u slučaju ranog kretanja vegetacije. Proljetnu zaštitu jabuke i kruške i pored redovnog zimskog prskanja bakarnim preparatima i uljima treba nastaviti preparatima koji dobro djeluju protiv najznačajnije bolesti – čađave krastavosti (V. inaeljualis, V. pirina) na niskim temperaturama. U ova sredstva spadaju Chonus i Clarinet. Uz njih obavezno treba koristiti i preventivna sredstva na bazi kaptana, ditana i sl. Posebno treba obratiti pažnju na mogućnost pojave infekcije i djelovati što je moguće više preventivno (tj. prije kiše) sredstvima na bazi kaptana, delana, ditana… U slučaju već ostvarenih zaraza moguće je iste liječiti kurativnim sredstvima na bazi fenbukonazola (Indar), difenokonazola (Skore), flukvikonazola (Clarinet) i sličnim sredstvima uz dodatak preventivaca.

Pored čađave krastavosti treba obratiti pažnju na mogućnost pojave bakteriozne plamenjače (Ernjinia amylovara). Ova izuzetno opasna bolest može u potpunosti da uništi voćnjak. Godine 2007. registrovana je na više lokaliteta u Bosni i Hercegovini. Stoga se preporučuje povećanje higijenske discipline u voćnjacima, koja predstavlja osnovni oblik borbe protiv ove bolesti.

Cvjetojed, crveni pauk i kruškine buve

U proljeće treba obratiti pažnju na pojavu jabukinog cvjetojeda, crvenog pauka kod jabuke i kruškine buve kod kruške. Jabukin cvjetojed može da napravi ogromne štete u pojedinim godinama. Zbog nepovoljnog uticaja proljetnih mrazeva može doći do značajnog uništavanja cvijeta (potencijalnog prinosa), tako da eventualne štete od jabukinog cvjetojeda utiču na dodatno umanjenje prinosa. Nekada je dovoljan samo jedan tretman insekticidima prije cvjetanja i opasnost od šteta od jabukinog cvjetojeda biće značajno umanjene.

Crveni pauk prezimljava u formi zimskih jaja crvene boje, a pokretne forme obično se pojavljuju pojavom zelenih dijelova biljaka na kojima počinje sa ishranom. Zimski tretman na bazi uljanih sredstava trebao bi da uništi visok procenat prezimljavajućih jaja ako je izveden u momentu otvaranje stigma na jajima kroz koje embrion počinje da diše. U tretmanima poslije kretanja vegetacije treba koristiti akaricide koji imaju prvenstveno ovicidno dejstvo (uništavanje jaja), jer su jaja skoro uvijek prisutna na zeljastim dijelovima biljke. Zimski tetman na bazi uljanih sredstava također uništava i jaja kruškine buve. Potreba za suzbijanjem ove štetočine obično se ponovo javlja poslije cvjetanja, kada dobre rezultate daju sredstva na bazi fenoksikata (Insegar), abamectina (Vertimec)…

Facebook Komentari

4 komentara

  1. Imam mali voćnjak trešanja, da li je rano sa zaštitom na bazi plavog ulja, a obzorom da nisam profesionalac i da preko nedelje radim ceo dan, pa rizikujem da eventualno neoprskam u najpovoljnijem momentu?
    Pored trešanja, imam i nešto malo krušaka i breskvi. Na sajtu agroupozorenje preporučuju prskanje breskve, dok za krušku i trešnju nema uputstva.

  2. Hajducki Izvor Voda

    idealno upustvo.

  3. Tek ucim o vocarstvu. Imam vocnjak koji je zadnji put rodio prije 4 godine. Od tada nista……zanima me sta bi moglo biti…..cula sam da ima neka bolest pa neka vocki da izbehara. Znate li nesto o tome da mi kazete kako da spasim vocnjak….lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*