Home » Pčelarstvo » Pčelarstvo za početnike (3)

Pčelarstvo za početnike (3)

U prošlom dijelu smo se posvetili košnicama, a sada ćemo o pčelarskom priboru.

U rukama Mandušića Vuka...

Osnovna pčelarska oprema nije standardizovana i ona je sve veća što je bavljenje pčelarstvom ozbiljnije. Ono što je neophodno je sveska, nebitno kog formata, ali obavezno tvrdih korica jer treba izdržati i dugo trajati. Ova sveska će biti vaš pčelarski dnevnik u koji ćete zapisivati sve vaše aktivnosti i podsjećati vas na sve bitne aktivnosti. Vremenom ćete shvatati njenu važnost.

Pčelarska kapa je neophodan dio opreme. Treba zaštititi i ostatak tijela, ali su glava i vrat ipak prioritet. Postoje specijalna pčelarska odijela, ali za njih ima vremena, za zaštitu su pored kape neophodne duboke čizme, rukavice, a pri oblačenju treba izbjegavati jarke boje.

Dimilica služi za umirivanje pčela. Obavezno se koristi pri svakoj manipulaciji sa košnicama. Može se kupiti originalna, a može poslužiti i pumpica koja se koristi po frizerskim salonima.

Pčelarski nož je sa jedne strane prav, a sa druge povijen. Služi za odvajanje poklopne daske od tijela košnice, za razdvajanje ramova, čišćenje zidova košnice i slično.

Ručna četka ima ulogu skidanja pčela sa ramova. Treba obratiti pažnju da se redovno čisti i da sa nje ne pada med na okolinu košnice jer bi to moglo izazvati grabež.

Centrifuga za vrcanje koja može biti mehanička (jeftinija) i električna.

Pojilica za vodu može biti plastična pojilica za piliće ili isječena auto guma. Bitno je da pojilica bude čista, a voda svježa.

U opremu koja će vrlo brzo postati neophodna spadaju i hranilica za prihranjivanje, čistilica podnjače, pčelarska, vaga, matične rešetke…

A koliko će to zadovoljstvo da košta? Košnica sa pčelama košta oko 100 evra pri čemu su uračunate i satne osnove – table voska, boja za košnicu i okovi. Ukoliko kupujete pojedinačno, nova LR košnica košta oko 80 KM, a roj na 10 ramova od 80 do 100 KM pri čemu jednu KM možete dobiti za oko 53 dinara, 3,8 kune ili 0,52 evra. Pčelarska kapa košta 6 KM, dimilica 5-10 KM, rukavice oko 5 KM, viljuška za otklapane saća oko 3 KM, četka i nož po 5 KM. Nemojte da vas ove cifre obeshrabre jer jedna košnica uz solidno održavanje može trajati preko 20 godina, a ukoliko nemate katastrofalnih uginuća ili ako paša nije potpuno zakazala prva godina bi trebala biti za otplaćivanje troškova, već u drugoj sezoni bi trebalo da se ostvari i neka zarada.

Za kraj… treba pomenuti bolesti pčela i da će izdvajanja za lijekove činiti dio troškova. Postoje misteriozna uginuća pčela, ali ako se društva tretiraju na vrijeme i po propisima itekako se može uticati na to da gubici ne budu katastrofalni.

Proizvodnja meda je samo jedna od oblasti pčelarstva koja je najrasprostranjenija, ali osim meda postoji i niz drugih pčelinjih proizvoda čija je proizvodnja profitabilnija, ali i zahtjeva više vještine i znanja pa se iskusniji pčelari specijalizuju za proizvodnju voska, mliječi, propolis, polen, pčelinji otrov, neki su „maheri“ u proizvodnji matica, a neki su se usavršili u proizvodnji rojeva, jedni prave preparate koji se koriste u liječenju, drugi vide budućnost u kozmetičkim preparatima na bazi pčelinjih proizvoda…

Ono što ne muči pčelare početnike, a što se sa svakom novom košnicom nameće kao pitanje je kome prodati sav proizveden med, ali do toga treba stići. Da bi neko bio dobar pčelar treba biti i majstor i stolar i poljoprivrednik i veterinar i stručnjak za propagandu i marketing.

I na samom kraju… vraćamo se na početak. Dobar pčelar se postaje svakodnevnim učenjem i usavršavanjem, praktičnim i teoretskim. Praksa se stiče na pčelinjaku, prvo kod više puta pomenutog nj.v. iskusnog pčelara, a zatim i na svom pčelinjaku u cjelodnevnom druženju sa pčelama. Teorija se kupi iz stručne literature, iz medija, sa interneta. Ima mnogo dobrih i zanimljivih knjiga, a sve je veći broj dobrih sajtova (sa znanjem nekog svjetskog jezika se horizonti šire do neslućenih granica). Ako moramo izabrati jedan naša preporuka je sajt pokojnog dr Miroslava Farkaša www.pcelinjak.com . Takođe, preporučujemo vam uključivanje u lokalno udruženje pčelara, što zbog pomoći što zbog druženja jer su pčelarske priče bez kraja. Na internetu nema boljeg mjesta za razmjenu pčelarskih tema od foruma na sajtovima www.spos.info i www.pcela.hr gdje će se uvijek naći neki pčelar koji će vam odgovoriti na svako vaše pitanje.

Pozdravljamo vas pčelarskim pozdravom medno.

Facebook Komentari

6 komentara

 1. Odlicno za pocetnike poput mene.
  Pozdrav

 2. …bravo…jednostavno i jasno…vec neko vrijeme razmisljam o pcelarstvu za vlastite potrebe…nisam znala odakle poceti…cini mi se da sad znam…hvala na dobrim savjetima…lijep pozzz

 3. Upravo sam otkrila vas sajt za pcelare pocetnike. U potrazi sam za nekim imanjem u okolini Arandjelovca. Malo sam istrazivala i cini mi se da je kraj bogat bagremom izvorima. Nameravam da za pocetak uzmem tri kosnice-drustva. Svideo mi se sajt, ali mislim da biste mogli nastaviti sa slicnim informacijama…nesto tipa vodic za pocetnike.

  Pozdrav

 4. Marjan Đukić

  stare iskusne pčelare zamoljavam dami pomognu svojim životnim iskustvom pravilnim čelarenjem.pošto sam početnik u pčelarstvu želeo bi lično saznati kada je naj važnije i u kome mesecu i koji lek dati pčelama.uz svo poštovanj pozdravljam sve pčelare bivše i sadašnje hvala.moj mej je dukic.marjan@ gmail.com

 5. ja sam pocetnik ove godine sam formirao 5 drustava poco sam sa db 10 napravio sam po 2 nastavka za sledecu godinu i ramove sam spremio .pitanje ya vas kada staviti oksalnu kiselinu i dali trba skinuti hranilice i staviti novinu i koliko listova staviti.kako znati kada da im stavim pogace posto ja nemam meda i to mi objasnite ako mozete bio bi vam zahvalan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*