Home » Pčelarstvo » Najvažnije o polenu (1)

Najvažnije o polenu (1)

Branko Končar, pčelar i samostalni istraživač u oblasti apiterapije
Jaruge 26 – 79202 Kozarac, Republika Srpska – BiH

E-mail:brankokoncar@gmail.com

„Ko se ne bude bavio pčelarstvom, nikada neće saznati šta je sve izgubio.”(B.K)

Branko Končar

Polen (Pollen, lat. – prah, bot. – cvjetni prah) predstavlja mušku polnu ćeliju u biljnom svijetu. Pčele ga sakupljaju sa procvjetalih biljaka, obrađuju nektarom i sopstvenim izlučevinama i skladište u ćelije saća. Zbog dodataka kojim ga pčele obogaćuju, najvrijedniji polen je perga, koji se nalazi konzervisan u ćelijama saća. Iza njega dolazi svježi polen, zatim polen koji bi čovjek skinuo sa procvjetalih polenašica i na kraju sušeni polen. Polen predstavlja potpunu hranu za ljudski organizam. Polen se, kao stimulans imunog sistema i sredstvo koje u svakom slučaju popravlja opšti zdravstveni status, naročito preporučuje: oboljelima od svih bolesti, rekonvalescentima, djeci ometenoj u razvoju, sportašima i osobama koje su izložene visokim fizičkim i intelektualnim naporima, kod regulisanja težine za neuhranjene i kod primjene dijeta za mršavljenje.

Polen je osnovni materijal za proizvodnju matičnog mliječa i bez polena nije moguć razvoj pčelinjih zajednica.

Sastav polena

Između pojedinih istraživača u ovoj oblasti, podaci o sastavu polena se veoma razlikuju. To je potpuno razumljivo s obzirom da se istraživanja vrše, prije svega, polenom sa različitih biljaka, sa različitih lokacija i u različitim godišnjim dobima, što sve skupa daje različite podatke o sastavu polena. Dr Aleksandar Janković u knjizi „Pčelinji proizvodi – hrana i lek“, o hemijskom sastavu polena, daje za 10 biljaka sljedeće raspone: ugljeni hidrati od 13,72 do 37,25%, bjelančevine od 13,45 do 28,66%, voda od 3.91 do 16,23%, mast od 1,8 do 17,55%, minerali od 3 do 5%, pepeo 1,8 do 3,82%, celuloza 23,59 do 57,23%. U sastavu polena pored pobrojanih, nalazi se još veliki broj mikroelemenata: mliječna, folna i pantotenska kiselina, 20 do 23 aminokiselina(sve koje su neophodne ljudskom organizmu); vitamini grupe B, zatim A,E,D,F,K,C i P; bioaktivni minerali: kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, barijum, srebro, cink, molibden, hrom, stroncijum, gvožđe, jod, fosfor, selen, silicijum, sumpor, bakar, nikl; fermenti, hormoni…Jezgro polena obiluje molekulama DNK i RNK, koje utiču na oblikovanje i razvitak života.

U sastavu polena otkriveno je oko 300 komponenti. Smatra se da je još uvijek nepoznato oko 4% od ukupnog sadržaja polena.

Farmakološka svojstva polena

Višestruko dragocjen

Iako je veliki broj istraživača na Planeti dokazao korisne efekte polena, još uvijek postoje osporavanja koja se kreću od apsurdnog stava da polen nema korisnih efekata na ljudsko zdravlje, čak da je primjena polena rizična za određene kategorije, pa do pretjerivanja u smislu da polen predstavlja životni eliksir i sl. S obzirom da su iskustveno dokazani efekti pčelinjeg polena i s obzirom na činjenicu da farmakološka industrija neće provesti i objelodaniti ova istraživanja, smatram da polen i druge pčelinje proizvode bez rezerve treba koristiti u preveniranju i zaštiti zdravlja. Naročiti razlozi za primjenu polena jesu u tome da ga na najvećem broju lokacija imamo u izobilju, da investiranje u prikupljanje polena nije skupo i da je efikasan kod velikog broja bolesti. Polen kao i drugi pčelinji proizvodi, preporučljivo je da se koriste kod terapija sintetičkim lijekovima jer poboljšavaju učinak sintetičkih lijekova.

Mada sušeni polen redovno daje dobre zdravstvene učinke, ipak potpuni efekat polen daje dok ima mogućnost oplodnje. Nepravilnom obradom(sušenjem) i nepravilnim čuvanjem gubimo dobar dio korisnih efekata polena.

Efekti polena naročito se manifestuju kod liječenje: raznih oboljenja tankih i debelih crijeva, prostate, alergija, holesterola, oboljenja srca i krvnih sudova, anemije, astme i bronhitisa, endemične gušavosti, funkcija jetre, visokog krvnog pritisak, proliva i zatvora, krvi i krvnih sudova, podstiče diurezu, popravlja funkciju štitne žlijezde, poboljšava apetit i psihološki status, povoljno utiče na razvoj djece… Primjenom svježeg polena ili perge uspješno se borimo protiv patoloških bakterija u probavnom traktu.

Polen u kombinaciji sa matičnim mliječom i propolisom reguliše plodnost i podiže imuni sistem, efikasan je kod upale mozga, žutice, skleroze, psihičke napetosti, poboljšava vid, usporava proces starenja.

Polen, zbog prisustva vitamina P sprečava izliv krvi u mozgu, mrežnjači oka i srcu.

Prema dr S. Mladenovu, polen ima izraženo antibakterijsko dejstvo prema: Escherichia coli, Staphhylococcus pyogenes, Proteus vulgaris, Staphhylococcus haemolyticus i Salmonella enteritidis, kao i antiprotozojno djelovanje. Polen, kao i drugi pčelinji proizvodi, je poznat po tome što potpomaže održavanje bakterija probavnog trakta, a efikasan je u uklanjanju ili inhibiranju patogenih bakterija.

Redovnom upotrebom, u čaši tople vode, 2 puta dnevno, u kombinaciji sa propolisom, održava urednom mikrofloru usne duplje i uklanja bakterije koje izazivaju karijes.

Polen, pored toga što je potpuna hrana, podiže nivo fizičke i mentalne snage, poboljšava pamćenje i koncentraciju , efikasan je kod uklanjanja iscrpljenosti i podstiče rast kose. Redovna upotreba polena štiti nas od nastanka tumorskih ćelija(antioksidans), popravlja stanje kože, efikasan je u uklanjanju povećane želudačne kiseline.

Efikasnost polena se povećava ako je sa više biljaka, sa više pčelinjih zajednica i ako se prikuplja u dužem vremenskom razdoblju. Ukoliko je polen prikupljen na velikim površinama monokultura, a namijenjen je za ljudsku upotrebu, poslije prikupljanja, potrebno ga je pomiješati sa poliflornim polenom. Polen prikupljen u toku proljeća kvalitetniji je od polena koji prikupimo u toku ljeta.

Zbog dužine tekst smo podijelili u dva dijela. Nastavak pročitajte ovdje .

Facebook Komentari

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*