Home » Razno » Kopriva – korov zlata vrijedan

Kopriva – korov zlata vrijedan

Kopriva

Dvodoma zeljasta biljka iz porodice Urticaceae visoka oko 0,5-1,5 m. Raste kao korov u skoro svim krajevima bogatim azotom, četverougaonog stabla, listovi i stabljika prekriveni su sitnim dlačicama, cvjetovi su sitni i zelene boje. Žara, kako je još zovemo u nekim krajevima, je cijenjena u narodu jer je višestruko korisna. Koristimo je kao ljekovitu biljku, kao hranu i krmno bilje, kozmetiku, sredstvo za zaštitu bilja…

Sakupljamo cijelu biljku, list, korijen i sjeme, od ranog proljeća do kasne jeseni, sušimo naglo. Kopriva, 12 sati nakon što smo je ubrali, gubi žarni efekt u dlačicama i dobiva baršunasti izgled.

Priprema i korištenje:

Čaj: 50 g suve biljke u 1 l kipuće vode, pustimo da odstoji 10-15 min., pijemo 3-4 šoljice nezaslađenog čaja dnevno.
Svježi sok: Ovim se najbolje koriste ljekovita svojstva biljke, koristimo ga kod proljetnog umora i kod eliminacije toksičnih materija iz organizma. Pijemo čašu soka ujutro i jednu u podne.
Oblozi: Namočimo gazu sokom i liječimo oboljela mjesta, 3-4 puta dnevno. Svježi sok nanosimo direktno na oboljelu kožu.
Tinktura: 20 g suvog korijena prelijemo sa 100 ml 70 % -tnog etanola, uzimamo 20-30 kapi tri puta dnevno.
Grgoljanje: grgoljamo koncentrisaniji čaj.

Djelotvornost i indikacije:

Zeleni listovi koprive sadrže mnogo hlorofila, njegova hemijska struktura slična je hemoglobinu; bogati su mineralima pogotovo željezom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i silicijumom. Biljka sadrži i vitamine A, C i K, tanine, brojne aminokiseline i šećere.

Depurativna, diuretična: kopriva se savjetuje kod reumatičnih bolova, artritisa, bubrežnih kamenaca, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu. Čisti krv od ostataka kiselina proizvedenih metabolizmom. Korijen koprive koristi se kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate. Koristi se kod oboljele gušterače, kod bolesti jetre, žuči i bubrega.
Antianemična: koristi se kod niskog željeza u krvi i kod krvarenja. Velika količina željeza stimuliše proizvodnju eritrocita (krvnih crvenih zrnaca). Kopriva se savjetuje slabim i umornim osobama.

Hemostatik: zaustavlja krvarenja iz nosa, reguliše obilne menstruacije, sok od koprive je dobar protiv anemije.

Varenje: biljka daje dobre rezultate kod otežanog varenja, pomaže pri izlučivanju probavnih sokova i pospješuje apsorbciju materija.

Adstringens: djeluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida i kolitisa.
Kopriva smanjuje nivo šećera u krvi , stoga se nalazi u mnogim čajnim mješavinama koje koriste dijabetičari.

Disajni organi: koristi se kod gripe i tuberkuloze, dobro čisti pluća.

Kožne bolesti: koristi se kod hroničnih bolesti kože, posebno kod ekcema i akni. Koristi se protiv opadanja kose i peruti, a poznat je i šampon od koprive. Koristi se protiv infekcija u ustima, afta, upale desni, angina.

Kopriva u kuhinji: svježa na salatu, isjeckana sa jajima (omlet) ili kuvana kao spanać, stavlja se u pitu, a poznati vlaški specijalitet je pohovana kopriva (probali i najiskrenije preporučujemo). Bogata je proteinima; svježa sadrži od 6-8 g na 100g biljke, dok suva 30-35 g/100 g biljke (soja ima približnu količinu proteina).

Sa nekoliko biljaka tek ubrane koprive lagano lupkamo oboljele djelove tijela (reuma, upale zglobova). Organizam reaguje na efekt žarnih dlačica i na taj način privlači krv na oboljelo mjesto umirujući upalu.

Kopriva je poznata krmna biljka, naročito je dobra u ishrani živine.

Protiv lisne vaši je idealno sredstvo koje dobijamo mješanjem vode i koprive tako da je ona našla svoju ulogu i u zaštiti voća i povrća.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*