Home » Uvodnik » Kalendar radova za mart

Kalendar radova za mart

Piše: Petar Ilić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Poljoprivrednog kalendara“

PRVI SJETVENI POSLOVI

 

Smjena godišnjih doba primjećuje se u vremenu i prirodi, iako se ona ne događa odjednom. Naš narod slika ovaj mjesec kao staru babu koja ima nepredvidivu ćud i vrlo lako mijenja mišljenje. Naši krajevi imaju pretežno umjereno kontinentalnu klimu (iako imamo područja i sa mediteranskom, ali i područja sa planinskim tipom klime), koja se odlikuje uglavnom blagim prelazima iz jednog u drugo godišnje doba, a ti prelazi su ipak najnestabilniji tokom marta. U ovom periodu naše područje se često nalazi pod uticajem ciklonske aktivnosti iz zapadnog Sredozemlja, zatim prodora hladnog vazduha sa područja Karpata. Zbog ovakvih situacija mart karakteriše vrlo promjenljivo vrijeme. Sunčane i relativno tople dane vrlo brzo smjenjuje kiša, a često i susnježica i snijeg, dok tople južne vjetrove smjenjuje hladni sjeverac. Krajem marta pojavljuje se period veoma toplog vremena, a za vrijeme stabilnih vedrih dana jutra su hladna s mrazevima, a poslijepodneva vrlo topla, pa razlika između minimalne i maksimalne temperature bude i po dvadesetak stepeni. Mart je jedan od suvljih, ali i jedan od najvjetrovitijih mjeseci u godini, a u drugoj polovini ponekad se bilježi i posljednji snijeg.

Sjetva jarih usjeva

Ratari u martu nastavljaju prihranjivanje ozimih usjeva azotnim đubrivima. Siju se jari usjevi – pšenica, zob, raž i ječam, ako to nije učinjeno tokom prethodnog mjeseca. Ove godine februar nije bio za bilo kakve sjetvene radove pa s pravom treba očekivati da će se ovaj posao završiti do konca marta. Jari usjevi će se ovog proljeća sigurno naći na većim površinama nego što je uobičajeno jer su jesenas mnoge obradive površine planirane za sjetvu strnih žita ostale nezasijane i dobro bi bilo da se na njima nađu jara strna žita.

Polovinom marta počinje sjetva jare grahorice, jarog stočnog graška i jare uljane repice. Sjetva jarih usjeva treba da se obavi u ovom mjesecu, a ne u sljedećem, jer se osjetno smanjuju prinosi. Treba da se nabavi sjeme, đubriva i sredstva za zaštitu za usjeve koji se siju u aprilu i maju. Ako ozimi usjevi nisu prihranjeni, prihranjuju se sada, u vrijeme bokorenja. Poljoprivredni stručnjaci kažu da je ovo pravo vrijeme za uzimanje uzoraka za hemijsku analizu zemljišta.

Povrtari u martu nastavljaju na otvorenom polju sjetvu ranih proljetnih usjeva: mrkve, peršuna, paštrnjaka, rotkve, rotkvica, spanaća, graška, lukova. Sade se lukovi, ren, salata, kelj, kupus, keleraba. Mrkva klija i niče na temperaturi tri-četiri stepena, za tri do šest nedjelja. Sije se od početka marta do početka juna, zavisno od cilja i uslova proizvodnje – navodnjavanja. Tako isto može da se sije i rotkva. U zaštićenom prostoru za proizvodnju rasada za srednjeranu proizvodnju siju se kupusnjače, plavi patlidžan, krastavac, a za kasnu paprika. Siju se i celer, salata, paradajz, praziluk. Već uveliko se beru spanać, mladi crni luk i jesenja salata. Krajem marta počinje direktna sjetva cvekle i paprika.

Oprez u ishrani

Stočari u martu moraju da budu oprezni sa ishranom stoke. U nizijskim krajevima jagnje se ovce i tom poslu treba pokloniti odgovarajuću pažnju. Ovce se često jagnje noću ili rano u zoru pa po mogućnosti treba dežurati. Ovcama poslije jagnjenja treba dati mlak slankast napoj od mekinja i najkvalitetnije sijeno. Ovcama, i drugim preživarima, treba davati stočnu so, koja se najčešće prodaje u obliku čvrstih komada u kojima su uz kuhinjsku so i drugi korisni mineralni dodaci. I u ovom mjesecu često se tele krave pa treba sa njima postupati oprezno. U jednom uglu, prethodno očišćenom, treba prostrijeti čistu slamu. Pri teljenju poželjno je da prisustvuju iskusna lica koja će pomoći ako dođe do nekih komplikacija. Provjerite na vrijeme broj telefona dežurnog veterinara koji može zatrebati. Kada se krava oteli, pupak treba obavezno dezinfikovati u jodnoj tinkturi, a oteljenoj kravi dati mlak napoj: vodu u kojoj su razmućene najkvalitetnije mekinje. U jasle se stavlja najkvalitetnije sijeno. Ako tele treba da sisa, dovoditi ga na podoj svaka tri sata, ili ga ostavljati kraj krave da sisa po volji. Poslije zimske ishrane stoku treba dovesti u dobru kondiciju. Posebnu brigu posvetiti izbalansiranoj ishrani. Stoku ne ispuštati na ispašu i čuvati je od prehlade jer se počinje linjati.

Voćari i vinogradari u martu podižu matičnjake vegetativnih i generativnih podloga, rastila i zasade voćnjaka. Završava se rezidba jabučastih i koštičavih voćnih vrsta. Suzbijaju se korovi u voćnjacima i obavlja međuredna obrada oranjem. To je veoma važan posao jer vegetacija uveliko kreće i teba se pobrinuti da korov bude blagovremeno uništen kako ne bi korisnim biljkama trošio dragocjenu hranu. Obavlja se skraćivanje okulanata u rastilu, te podmlađivanje i prekalemljavanje voćaka. Orezuju se kupine i maline i izvodi plavo prskanje breskve i kajsije. U rasadniku i voćnjacima obavlja se prihranjivanje. Posađene sadnice se prekraćuju.

U vinogradu se utvrđuje broj izmrzlih okaca. Kalemi se na zrelo. Obavlja se stratifikacija kalemova i sade se kalemovi vinove loze. Ogrću se mladi čokoti i uklanjaju površinske žile. Stajnjak i mineralna azotna đubriva rasturaju se po vinogradu. Vrši se rezidba vinograda na zrelo. Treba skinuti staru koru sa čokota. Obavlja se duboka obrada zemljišta u redovima i između njih. Popunjavaju se prazna mjesta u vinogradu.

U vrtu i na okućnici sadi se ukrasno drveće i grmlje. Korovi pored puteva pršću se herbicidima. U drugoj polovini mjeseca treba okopavati ili odmotavati ruže i propisno ih orezati. Ukrasno drveće i grmlje koje nije orezano u prošlom mjesecu, što prije orezati. Svi koji sakupljaju ljekovito bilje kreću na posao. Kucnuo je njihov čas. Vrijeme je za hrastov lišaj, podbjel… Pođubrite zemlju oko biljaka i ne zaboravite da se đubrivo sporo raspada i da bi se potpuno sjedinilo sa zemljom treba oko mjesec dana. Iz podruma iznesite biljke koje su tamo bile preko zime.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*