Home » Razno » Dvorovi najuspješniji

Dvorovi najuspješniji

Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju

Folklor iz Dvorova

Završeno je ovogodišnje, 32-go po redu, takmičenje semberskih sela u kulturno-zabavnim aktivnostima pod nazivom “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju”. Poslije dva mjeseca zanimljivih priredbi u prepunim salama seoskih domova kulture, prvo mjesto pripalo je Dvorovima ispred zajedničke ekipe koju su činili Kojčinovac i Čardačine. Na trećem mjestu je Batković, a slijede: Velika Obarska, Dragaljevac, Glogovac, Čengić, Suvo Polje, Ljeljenča, Patkovača i Brodac. Nastupilo je ukupno oko 2.000 takmičara, uglavnom seoskih mladića i djevojaka. Istina, među takmičarima je bilo i veterana, a kao kuriozitet treba istaći primjere da su se u pojedinim ekipama pojavili zajednički djedovi i unuci, što najbolje ilustruje činjenicu da su se za ugled svoga sela borile i po tri generacije. Takmičenje je u velikoj mjeri pospješilo kulturno-zabavni život u semberskim selima i uticalo na uređenje seoskih domova kulture.

U pojedinačnoj konkurenciji Uroš Andrić iz Batkovića je pobijedio na tradicionalnim narodnim instrumentima fruli i dvojnicama, a Mladen Lukić iz Dvorova je bio najbolji na narodnom instrumentu šargiji. “Prva harmonika Semberije” ove godine postao je mladi Nemanja Gavrić iz Crnjelova. Izvorne narodne pjesme najbolje je pjevala grupa iz Velike Obarske.

Kao i ranijih godina najviše pažnje privukle su folkorne grupe, ali i ritmičke sekcije. U ovim disciplinama najbolji su bili takmičari iz Dvorova.

Organizator takmičenja sela u Semberiji bilo je Srpsko kulturno prosvjetnu društvo “Prosvjeta” iz Bijeljine. Svakako treba naglasiti da je takmičenje imalo i svoju humanitarnu dimenziju. Prihod sa dobro posjećenih priredbi uplaćen je na ime pomoći nastradalima od poplava u Semberiji.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*