Home » Voćarstvo » Brusnica – zdrava hrana u malom pakovanju

Brusnica – zdrava hrana u malom pakovanju

Zdravo u svakom obliku

Brusnica kao namirnica, bilo da je u pitanju Evropska (Vaccinium vitis-idaea) ili Američka (Vaccinium Macrocarpon – Cranberry) je sve popularnija kod nas. Plodovi su niskokalorični i bogati vitaminima A, B i C, kalijumom, fluorom, biljnim vlaknima kao i bioflavonoidima koji imaju snažno antioksidansno djelovanje, a hipurična kiselina je prirodni antibiotik.

Zbog antioksidansnog djelovanja se preporučuje u preventivi i smanjivanju rizika od karcinoma prije debelog crijeva, ali i nekih drugih vrsta tumora. Takođe, antioksidansi su i dobri u sprečavanju kardiovaskularnih tegoba i visokog krvnog pritiska. Ovaj prirodni antibiotik je aktivan i u borbi protiv bakterija, gljivica, ukupnog i štetnog LDL holesterola, čira na želucu i povišenog šećera u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima. Sastojci brusnice su dobri za mokraćne puteve, kao i za vid i sprečevanje propadanja zuba.

Brusnica se može koristiti kao čaj, sušena za grickanje, prave se džemovi od brusnice, ali se najčešće koristi kao sok kiselkastog ukusa. Za dobar terapijski efekat nisu potrebne prevelike količine ovog soka, naprotiv, jedna čaša dnevno je sasvim dovoljna za odlične rezultate. Majstori kuhinje prave i sos od brusnice koji dodaju svojim specijalitetima, prije svega u pripremanju divljači.

Ukoliko ste zainteresovani za podizanje zasada brusnice, o tome možete podizati više ovdje.

Facebook Komentari

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*