Home » Lov » Briga za divljač ispred svega

Briga za divljač ispred svega

Oštro protiv krivolova

Lovački savez Republike Srpske sa svim svojim članicama, koje imaju  dvadesetak hiljada članova, preduzeće brojne aktivnosti, u skladu sa novim Zakonom o lovstvu, na uvođenju više reda u lovištima, zaštiti i čuvanju divljači te suzbijanju krivolova i domaćinskom gazdovanju u cjelini. U svim tim aktivnostima nužno je ostvariti punu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi se lovstvo Republike Srpske što prije približilo lovstvu Evropske unije. Ali, to približavanje za neke lovačke organizacije može biti itekako neugodno.

To su činjenice na koje je ukazao Vukašin Vojinović, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, u opširnijem izlaganju na nedavno održanoj sjednici Savjeta regije Semberije i Majevice. U radu ovog skupa učestvovali su predsjednici i predstavnici lovačkih udruženja iz Janje, Lopara, Uglejvika, Broca, Glavičica, Zabrđa, Crnjelova, Donje Trnove i Bijeljine te Dragan Pavlović, sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske. Predsjedavao je Vasilije Savić, predsjednika ove regije, jedne od najvećih u Republici Srpskoj.

Po riječima Vukašina Vojinovića divljač je državno bogatstvo i lovci moraju učiniti sve da to bogatstvo bude sačuvano. Ohrabruje činjenica da je na tom zajedničkom zadatku sve uspješnija saradnja sa resornim ministarstvom. On se založio za “godinu borbe protiv krivolova” navodeći primjer Lovačkog udruženja “Kozara” iz Laktaša u kojem su tri lovca već isključena iz članstva na jednu do tri godine. Predsjednik je upoznao čelnike lovačkih udruženja i sa mjerema štednje koje se planiraju sprovesti ove godine u Lovačkom savezu Republike Srpske, ali i sa ciljem da se one ne odraze nepovoljno na realizaciju postavljenih plasnskih zadataka.

Živan Jović, predsjednik Lovačkog udruženja “Rudar” iz Ugljevika, se založio da se u novonastalim uslovima članstvo u Lovačkom savezu Republike Srpske reguliše međusobnim ugovorom, kako bi se unaprijedili odnosi i obostrana odgovornost. Jer, po važećim zakonskim propisima članstvo u Lovačkom savezu Republike Srpske je dobrovoljno.

Učesnici u raspravi su naglasili da je Savez lovcima potreban i da nema alternative. Zato je neophodno da sve lovačke organizacije poklone još više pažnje sopstvenom organizovanju ukupne lovačke porodice. Druženjem i dogovaranjem može se mnogo postići, a svađe i kalkulacije ne mogu donijeti nikakvo dobro lovačkoj organizaciji.

U raspravi su učestvovali Živojin Lazić (Crnjelovo), Lazo Stevanović (Lopare), Živan Filipović (Janja), Radenko Božić (Bijeljina), Stevan Sekanić (Glavičice), Bogdan Mirković (Brodac) i dr. Svi su oni iznijeli zanimljive prijedloge i mišljenja što je još jedanput potvrdilo značaj regionalnog organizovanja pa se s pravom treba nadati da će lovačkim regijama ubuduće da se poklanja još veća pažnja.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*