Home » Aktuelnosti » Arsenić i Hotić rekorderi u proizvodnji mlijeka

Arsenić i Hotić rekorderi u proizvodnji mlijeka

Drugi pišu: Nezavisne novine

Za punije čaše

BANjALUKA – Milorad Arsenić iz Johova kod Kozarske Dubiće dobio je status rekordera u proizvodnji sirovog mlijeka, jer je prošle godine isporučio 386 000 litara.

Osim Arsenića, status rekordera dobio je i Ibrahim Hotić iz Sela Žeravica kod Gradiške sa isporučenih 342 000 litra.

Priznanja su uručena na drugoj svečanosti „Dan rekordera“, koju su organizovali „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice i „Denjub funds grupa“ u Aleksandrovcu kod Banjaluke.

U konkurenciji je učestvovalo 4 000 gazdinstava koja se bave proizvodnjom sirovog mlijeka, a odabran je 71 proizvođač koji su na godišnjem nivou isporučivali 75 000 i više litara.

Nagrađena je i Zemljoradnička zadruga „Livač“ iz Aleksandrovca, čiji su zadrugari ukupno proizveli i predali 388 000 litara, kao i Poljoprivredno dobro „Semberija“ iz Bijeljine sa 1 160 000 litara mlijeka.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da Srpska treba još više da ulaže u proizvodnju mlijeka, imajući u vidu deficit na tržištu u regionu i Evropi.

„Ukoliko je osnovna cijena mlijeka oko 60 feninga, uz subvencije Vlade RS od 22 feninga za svaki proizvedeni litar, onaj ko proizvede 100 000 litara godišnje, to je 82.000 KM, što je solidan prihod za jedno seosko domaćinstvo“, naglasio je Dodik.

On je istakao da Vlada treba da nastavi sa naporima stimulisanja proizvodnje u ovoj oblasti.

„Ono što smo već trebali da učinimo, uradili smo proteklih godina, a to je da ovaj sektor dovoljno osposobimo da bude održiv i rentabilan. Proizvodnja koja se povećavala svih ovih godina kod vas, individualnih i organizovanih proizvođača, govori o tome da su napori Srpske i vlasti bili upravo usmjereni ka tome“, rekao je Dodik u obraćanju proizvođačima mlijeka.

On je izrazio želju da Srpska nastavi sa podruškom poljoprivredenim proizvođačima u cjelini, a pogotovo u proizvodnji mlijeka.

„Znamo da za to ima dovoljno prostora. I `Mlijekoprodukt` ovih dana iskazuje potrebu za većim količinama mlijeka za preradu, što govori o tome da vrijedi ulagati u primarnu proizvodnju“, ocijenio je Dodik i dodao da mu je važno da primarni proizvođači budu zadovoljni ukupnim odnosima u ovoj oblasti.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović rekao je da se u Srpskoj godišnje proizvode 110 miliona litara, što je oko 50 odsto potreba.

„Ako analiziramo posljednje četiri godine dolazimo do činjenice koja govori da je ta proizvodnja kontinuirana, te da nije došlo do pada, kao u nekim drugim granama. Sigurno da je politika Vlade u prethodnom sazivu deoprinijela tome, jer je u proizvodnju na godišnjem nivou kroz razne oblike podsticaja izdvajala do 20 miliona KM“, rekao je Milovanović.

On je obećao da će taj kontinuitet biti nastavljen sa ciljm očuvanja proizvodnje mlijeka.

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac podsjetio je da je prošle godine na ovoj svečanosti donja granica proizvodnje mlijeka iznosila 60 000, a da je sada 75 000 litara.

„Da je proizvodnja sirovog mlijeka proizvodnja budućnosti, govori nam ne samo deficit u regiji, već i u Evropi“, rekao je Usorac i dodao da zbog toga Srpska ima veliku šansu u ovoj oblasti.

Usorac je naglasio da je Srpska jedina u regionu koja je isplatila sve podsticaje proizvođačima.

Menadžer za korporativne i regulatorne odnose „Denjub funds grupe“ Nebojša Ristić rekao je da su proizvođači mlijeka najzaslužniji što je grupacija, koju predstavlja, lider u regionu u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*