Home » Razno » Veliko baštensko spremanje

Veliko baštensko spremanje

Bez alata...

Pre nego što prionete na prolećne radove u vrtu, poželjno je obaviti određene pripreme koje se odnose na baštenski alat. Pod tim se podrazumeva i oštrenje testera i ašova, a ukoliko se na nekoj alatki zadržala zemlja, obavezno je očistiti.

Noževe, makaze, motike i lopate nabrusite, a potom ih stavite na suvo mesto kako ne bi zarđele. Drvene drške istrljajte lanenim uljem ili masnoćom kako bi ostale elastične i otporne na vlagu.

U ovom periodu može se posejati samo seme nekih biljaka koje cvetaju leti i za razvoj im je potreban dug period. To se odnosi na petunije i pelagonije. Ovo je doba i kad se uzimaju reznice za razmnožavanje.

Proverite da li su ruže dobro zaštićene. Ukoliko ima mnogo snega, treba ga stresati sa grana žbunja i drveća. Letnje biljke koje su sklonjene u podrum ili neki kutak u garaži  treba povremeno očistiti i pomalo zaliti.  Pojedine biljke cvetaju u rano proleće (šafran, lala) i niču čak i kad je veoma hladno. Mlade izbojke obavezno treba zaštititi od zimskog sunca prekrivanjem jelovim granama. Tako se zaustavlja rast biljaka jer samo povremeno dobijaju toplotu, i istovremeno se štite od mraza koji bi ih uništio.

Za biljke koje se gaje u stanu potrebno je manje alata, a i mogućnosti improvizacije su mnogo veće. Za zalivanje će odlično poslužiti jeftina plastična ili metalna kanta sa dugim “kljunom” kako bi pristup korenu bio bolji, naročito kod biljaka koje se bogato bokore (begonije, ciklame, salaginele).

Druga bitna alatka je prskalica, a uz različite njene varijante koje se prodaju u specijalizovanim radnjama, dobro će poslužiti prskalica od tečnosti za pranje prozora.

Za proljetne pripreme neophodne su vam i makaze, kuhinjske i male vrtne. Kućne će služiti za rezanje vezica, otvaranje pakovanja đubriva i slično, a vrtne za rezanje osušenih listova i grančica. Takođe možete nabaviti i vrtlarske grabuljice i lopatice – savjetuje Nada Bjelić u reviji za ljubitelje prirode “ZOV”.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*