Home » Pčelarstvo » Recepti za pogaču

Recepti za pogaču

Pogača kao spas

U mjesecima kada pčele ne mogu sakupiti dovoljno hrane (a to je najčešće ovaj period sa kraja zime i početka proljeća), potrebno je da pčelari daju svoj doprinos u vidu pogača za prihranu. Evo nekih recepata sa sajta www.pcelinjak.com pokojnog dr Farkaša.

Šećerno-kvasna pogača

Najčešća, ali i najlošija, dohrana pčela vrši se sa šećerno- kvasnom pogačom! Samo nešto bolja o nje, je suncokretova ili sojina pogača! Dakle, šećerno- kvasna pogača sastoji se od 10 dijelova kristalnog šećera i 1 dijela svježeg pekarskog kvasca, tj. odnos miješanja 10 kg šećera i 1 kg kvasca. Najveći nedostatak ove smjese je nedovoljna plazmoliza, tj. šećer ne može „izvući“ puno iz kvasne ćelije – amino- kiselina, vitamina, oligominerala, jer ćelijska stijenka kvasca ostaje netaknuta. Tijekom prihrane, pčele usisavaju šećer i stanice kvasca, koje izazivaju alkoholno vrenje u sistemu za varenje pčele! I, pčele su mirne, ali „pijane“! Zapravo, pčele su otrovane šećerom. Slatke su, ali mrtve!

Šećerno biotinska pogača

Nedostatke šećerno-kvasne pogače, moguće je dijelom popraviti, ako se šećeru doda čisti biotin. Dakle, u apoteci se kupi bočica biotina, otopi u vodi i umiješa u šećer.

Priprema: Na 1 kg šećera dodaju se 3 tablete biotina, otopljenog u 0,2 dl mlake vode.

Šećerno-sladno-kvasna tabla ( SKS-tabla)

U ćeliji kvasca ima dovoljno svih vitamina, aminokiselina i oligominerala potrebnih stanovnicima košnice. Maltozni ekstrakt je, po sastavu, najsličniji nektaru, ali i medu! Maltozni i kvasni ekstrakt pčele u potpunosti iskorištavaju!

Okvirna receptura za pripremu: oko 2 kg šećera; 10 dkg kvasnog ekstrakta; 20 dkg sladnog ekstrakta; vode oko 0,5 litra.

Priprema: U 0,5 l tople vode ( oko 50 oC) umiješa se maltozni, pa kvasni ekstrakt. Uz miješanje i podgrijavanje, usipa se šećer. Mora se dobiti vrlo gusti sirup, koji se nakon hlađenja mora skrutnuti. Vrući sirup, ulijeva se u kalupe. Veličina i debljina SKS- table mora odgovarati hranilici za pčele. ( Napomene: Prije ulijevanja, vrućeg sirupa, kalup se posipa brašnom. Maltozni sirup dostupan je na našem tržištu po cijeni od oko 7 KM/ kg; kvasni ekstrakt stoji oko 15 KM/kg).

Maltozno-šećerna pogača ( MS- pogača)

Od pivskog slada i šećera, može se pripremiti MS- pogača!

Sastojci: oko 4 kg pivskog ( suhog) slada; oko 8 kg šećera; oko 10 l vode.

Priprema: U odgovarajući kotao ulije se 10 litara vode i zagrije na oko 70 oC; uz miješanje usipava se sladno brašno ( grubo mljeveni pivski slad). Smjesa se, uz miješanje, zagrije na oko 65 oC, i na toj temperaturi stoji ( uz slabo miješanje) oko 90 minuta. Zatim se, u vruću sladnu kominu, uz miješanje, usipa šećer. Vrući sirup mora biti vrlo gust, pa se ulijeva u kalupe, kao i kod pripreme SKS- table.

Ukoliko se pogača za dohranu pčela koju vi pripremate razlikuje od navedenih, pošaljite nam vaš recept.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*