Home » Pčelarstvo » Održan treći državni pčelarski sajam u Beogradu

Održan treći državni pčelarski sajam u Beogradu

Predstavnici RS, foto apize.co.ba

Kao što smo najavili, u Beogradu je održan Treći državni pčelarski sajam. Ovu manifestaciju je otvorio ministar trgovine Slobodan Milosavljević koji je istakao da je jedan od glavnih zadataka pčelara da još više poboljšaju kvalitet meda i pčelinjih proizvoda i da izvrše njihovu standardizaciju čime bi bio olakšan izvoz većih količina meda na strana tržišta.

Predsjednik SPOS-a Rodoljub Živadinović je naglasio da je pčelarstvo Srbije u takvoj poziciji da može obezbjediti plasman za sve količine meda koje proizvede, a da je za preostale količine zainteresovan kupac iz Njemačke.

Na 3. sajmu ove vrste se okupilo 74 izlagača iz Srbije, zemalja regiona, a posebnu pažnju je privukao štand iz Belorusije, kao i zvanične delegacije pčelarskih organizacija Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rumunije, Mađarske, Crne Gore i Makedonije i brojni posjetioci koji su učinili da hala 3 Beogradskog sajma u pojedinim momentima bude pretijesna za sve zainteresovane. Pčelari, ali i ostali iz cijelog regiona su se okupili u impozantnom broju radi informisanja o novitetima iz pčelarstva, kupovine pčelarske opreme i proizvoda, kao i druženja. Održan je i niz propratnih manifestacija, podijeljena priznanja, plakete, ministarstvima poljoprivrede, trgovine i unutrašnjih poslova, nagrađeni su pčelari-inovatori (prvu nagradu je odnio Aca Krstić za sakupljač matične mliječi), a posebna atrakcija je bila izložba dječijih radova na temu pčelarstva.

Čelnici SPOS-a i Apimondije

Ono što će posebno ostati u sjećanju je posjeta čelnih ljudi Apimondije, predsjednik Žil Ratija i generalni sekretar Rikardo Janoni Sebastianini su osim posjete sajmu donijeli odluku i da sljedeći 4. Državni pčelarski sajam koji će biti održan u 25. i 26. februara 2012. godine Beogradu istovremeno bude i domaćin simpozijuma Apimondije pod nazivom „Uticaj tehnike pčelarenja i uslova sredine na kvalitet pčelinjih proizvoda“, a u prevodu na engleski jezik „Technology, Environment and Quality“, a Beograd je postao i kandidat za organizaciju najveće svjetske pčelarske manifestacije kongresa Apimondije 2017. godine.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*