Home » Razno » Naša škola

Naša škola

Od kolijevke pa do groba...

Draga djeco,

Sve je više kompjutera u našim selima. Njima se najčešće služe mladi. Veliki je broj njih koji se služe internetom. Naše internet izdanje www.poljoprivredaiselo.com je više puta pisalo o seoskim školama i učenicima u njima. Naša ocjena je da je to ipak nedovoljno. Zato smo se odlučili da pružimo priliku učenicima seoskih škola da pišu o svojim školama, razedima, školskim  drugovima, takmičenjima… Sve ćemo to, naravno ako zavređuje pažnju, objaviti. Prioritet ćemo davati informativnim tekstovima.

Evo kako je svoju školu predstavila Nevena Cvijetinović iz Osnovne škole Donji Dragaljevac kod Bijeljine.

Najkraće – pišite nam.

Iz Područne škole Donji Dragaljevac

NAŠA ŠKOLA

U Donjem Dragaljevcu postoji osnovna četverorazredna škola. To je jedna od područnih škola Osnovne škole “Stevan Nemanja” Gornji Dragaljevac. Podignuta je dobrovoljnim radom mještana sela pred početak Drugog svjetskog rata. Nedostajao je samo namještaj, pa da škola počne sa radom. Tako je školska zgrada, skoro spremna za rad, dočekala Drugi svjetski rat. U tom ratu je, kao većina škola širom zemlje, doživjela sudbinu rušenja od bombardovanja, a da u nju nisu ni bili ušli prvi đaci.

Škola je obnovljena i namještajem opremljena školske 1947/48. godine. Prve učenike u školi Donji Dragaljevac učila je učiteljica Dragojla Vučetić iz Čačka. Te školske godine nastavu je pohađalo 179 učenika. Svi učenici su bili raspoređeni u dva kombinovana odjeljenja. Zbog brojnosti nisu se mogla upisati sva djeca dorasla za školu. Školske 1948/49 godine iz te škole je izašla prva generacija svršenih učenika četvrtog razreda.

Poslije Drugog svjetskog rata škola je dobila ime narodnog heroja Laze Stojanovića Lazića. U toku posljednjeg rata škola dobija naziv “Stevan Nemanja”. Trenutno školu pohađaju 32 učenika. Oni su raspoređeni u dva kombinovana odjeljenja. U školi rade dvije učiteljice Verica Ljubinković i Anija Ilić. Učenici moje škole vrijedno uče i lijepo se druže. Većina učenika je uključena  u rad dramsko-recitatorske i likovne sekcije. Naši likovni radovi često se objavljuju  u časpisu „Bucko“. Uspješno pripremamo kulturno-zabavne programe za naše roditelje i mještane sela. Neki učenici su uključeni u folkornu grupu i takmiče se na festivalu „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“.

Nevena Cvijetinović

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*