Home » Lov » Lovom „zarazio“ sinove

Lovom „zarazio“ sinove

Piše: Drago Gajić

Hamzići

U priobalju Drine, nerijetko se dešava da se svi muški članovi porodice bave lovom. Takav je slučaj u porodici Hamzić u Gornjem Šepku, jednoj od zvorničkih mjesnih zajednica.

Vehid Hamzić ima 68 godina i četrdesetak ljeta bavi se lovom kojim je “zarazio” i svoje sinove Vahida i Senada. Uz oca su u lov pošli veoma mladi, a aktivni lovci su postali prije nekoliko godina.

– Lovački ispit sam položio 1971. godine, kad se sadašnje Lovačko udruženje “Soko” iz Kozluka zvalo “Fazan”. Tada je u Gornjem Šepku bilo više od 50 lovaca. Volim prirodu, društvo i sport, a sve to sam doživio  baveći se lovom. U našim krajevima ima dosta divljači, a uglavnom sam lovio lisice, zečeve i fazane. Bilo je i trofeja, i to uglavnom sitne divljači – priča Vehid.

– Niko se ne može nazvati pravim lovcem ako mu je glavna misao kako da odstrijeli divljač. Važan zadatak lovca je da štiti prirodu i divljač, da je hrani i omogućava joj opstanak i razmnožavanje. Svaki lovac treba da se bori i protiv krivolova, jer takva praksa, zajedno sa brojnim predatorima, uništava divljač i narušava ravnotežu u prirodi – kaže iskusni lovac Vehid Hamzić, koji je od Lovačkog saveza Republike Srpske dobio priznanje “Zaslužan lovac”.

– Prošlo je više od trideset godina otkako sam pošao u lov sa ocem, rođacima i komšijama, ali sam aktivan lovac od prije tri godine – kaže Vahid. – S porodicom živim u Austriji, ali svaki dolazak kući iskoristim da izađem u lov. Druženje s lovcima pomaže mi da odagnam nostalgiju i otuđenost. Nju osjećaju svi naši  ljudi koji rade u inostranstvu. Želio bih da moj sin Benjamin pođe mojim stopama, kao što sam ja išao očevim.

Poznato je da lovci , prije polaska u lov, dobro napune svoje ruksake.

– Kao i ostalim lovcima, i moj ruksak je puniji kad pođem u lov nego kad se vraćam. Važan je boravak u prirodi, pa ulova i ne mora da bude – dodaje Senad Hamzić, mlađi Vehidov sin, koji takođe živi u Austriji i ne propušta nijedan izlazak u lov kad dođe kući.

– Ko jednom uđe u lovište više ne izlazi iz njega jer je lov zarazan. Imam 36 godina i aktivno  lovim četiri godine. Odstrelio  sam dosta  lisica i zečeva, ali još nisam ulovio srndaća, a to mi je neispunjena želja – priznaje Senad.

Hamzići su na brdu iznad sela podigli manju lovačku kuću koja služi ne samo njima, već i svim lovcima iz Gornjeg Šepka.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*