Home » Aktuelnosti » Kako spriječiti zloupotrebe

Kako spriječiti zloupotrebe

S povodom

Spriječiti malverzacije

U okviru javne rasprave o podsticajima u poljoprivredi za 2011. godinu čuo se podatak da je prošle godine prijavljeno toliko pšenice kao da je cijela Bosna i Hercegovina pretvorena u nepregledno polje zasijano osnovnim hljebnim žitom. I laici znaju da nije bilo tako. Očigleno da je neko pokušavao da neopravdano dođe do podsticajnih sredstava. Po svemu sudeći, u tome su prednjačili privatni mlinari.

Veoma često poljoprivredni proizvođači ispaljuju rafale kritike na obimnu dokumentaciju koja se mora podnijeti u prilogu zahtjeva za podsticaje. Međutim, ta dokumentacija nije slučajno predviđena podzakonskim aktima koji regulišu ovu materiju. Ona ima kontrolnu funkiju kako bi se spriječile zloupotrebe.

Prošle godine Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede Republike Srpske podnijeto je 12.500 zahtjeva za podsticaje. Realno gledajući, nije moguće svaki od tih zahtjeva iskontrolisati na licu mjesta. A ljudi se dovijaju na najrazličitije načine da dođu do sredstava.

Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i jačanje sela od velikog je značaja da sredstva stinu u prave ruke. A to znači da ih dobiju stavrno oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Zato su i sami poljoprivredni proizvođači zainteresovani da sve procedure budu završene kako treba da bi pare stigle u prave ruke.

Da bi se izbjegle laži mnogi predlažu da osnov za isplatu podsticaja budu zasijani hektari. Ali, nija lako svima ugoditi. Povrtlari se po tom metodu osjećaju pogođeni. Njihova ulaganja po hektaru su daleko veća od onih koja imaju ratari jer daju više doze vještačkih đubriva, više puta tretiraju svoje usjeve skupim hemijskim sredstvima za zaštitu bilja i dr.

Pčelari su u cijelom ovom poslu optišli dalje od ostalih. Kod njih se zahtjevi za podsticaje podnose preko udruženja pčelara, a cijeli posao koordinira Savez udruženja pčelara Republike Srpske. I kada su svi zahtjevi stigli, uslijedila je kontrola od strane posebne komisije, koju je formirao Savez. Naravno da svi zahtjevi nisu mogli biti kontrolisani, ali i ono što je kontrolisano metodom slučajnog uzorka pokazalo je da su neki podnosioci zahtjeva tražili podsticaje i za košnice koje komisija nije pronašla na pčelinjacima. Ovom kontrolom postiglo se da špekulanti budu eliminisani, a da sredstav za podsticaje u pčelarstvu dobiju istinski pčelari.

Nije nam poznato da je još neka asocijacija poljoprivrednika organizovala kontrolu svojih članova i spriječila zloupotrebe s podsticajima. Treba se nadati da će takvih inicijativa  biti jer nije dovoljno samo kritikovati. Prvo treba pomesti đubre ispred svoje kuće.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*