Home » Voćarstvo » Borovnica – lična karta

Borovnica – lična karta

Višestruko korisna

Latinsko ime: Vaccinium myrtillus. Porijeklom iz Sjeverne Amerike. Mali listopadni grm visine oko 30-40 cm koji pokriva zemljište crnogoričnih i listopadnih šuma. Listovi su ovalni i na rubovima zupčasti. Cvjetovi su svijetloružičaste boje. Plod (bobice) je na početku crvene boje, kada postane zreo dobije tamno ljubičastu boju. Koriste se plod i listovi.

Priprema i korišćenje

– sok od svježih bobica: sok dobijemo gnječenjem bobica, uzimamo 5-10 kašičica po obroku.
– čaj: kuvamo 50 g bobica 15-ak minuta u litru vode, filtriramo i pijemo po želji tokom dana
– liječenje borovnicama: jedemo pola kilograma borovnica dnevno, pravimo ih na različite načine, svježe ili kuvane. Uzimamo ih kao jedino jelo u periodu od 3-5 dana.
– čaj od lišća: 30 g u litru vode. Dijabetičari neka piju čaj bez dodatka šećera. Protiv proljeva pijemo jednu čašu nakon svakog proljeva dok se ne poboljša situacija. Listovi preliveni vrelom vodom ublažavaju upale mokraćnih kanala.
– Spoljna upotreba: masiramo oboljelo mjesto svježim sokom ili čajem od bobica.
– Domaći proizvodi: džem, marmelada, sok, slatko i rakija od borovnica.

Korisne materije: Plod borovnice sadrži mnogo organskih kiselina koji tonificiraju probavni sistem, šećera, tanina, vitamina A,C i u manjim količinama i vitamin B, zatim bioflavonida, folnu kiselinu, kalijum i kalcijum. Osim što je dobro i osvježavajuće voće, borovnica djeluje zatvarajuće, koristi se protiv hemoroida, dijareje i glista, dobar je antiseptik.

Riješava probleme krvotoka: aktivna svojstva borovnice štite i jačaju ćelije kapilara. Na taj način sprečavaju izlaz proteina i tekućina u tkiva i favoriziraju redukciju edema i navalu krvi. Drugim riječima normalizuju cirkulaciju i koristi se pri rješavanju problema anemije. Borovnica djeluje i na srce popravljajući otpor srčanog mišića, jača kapilare i pomaže pri zarastanju rana, kao i pri liječenju proširenih vena zbog čega se preporučuje i trudnicama.

Za bolji vid: Sok, čaj i svježe borovnice se preporučuju se kratkovidnim osobama i osobama sa bolesnom očnom mrežnjačom.

Crijeva i probavni trakt: Osušeni plodovi jedan su od najboljih biljnih lijekova protiv proljeva, osobito kod djece i osjetljivih osoba. Normalizuje funkciju crijeva, djeluje umirujuće, sprječava i smanjuje rast štetnih bakterija, liječi dječje gliste. Borovnica poboljšava probavu i čisti probavni trakt, odlično su voće za djecu, bolesnike i bolesne osobe. Borovnica je antioksidans broj 1.

Upala mokraćnih organa: Borovnica pomaže kod upale mokraćnih organa jer mijenja pH vrijednost urina (djeluje kao dezinfekcijsko sredstvo za urin) i tako stvara nepogodan ambijent raznim bakterijama i virusima. Osim toga borovnica onemogućava bakterijama da se vežu za membranu mokraćnih organa. 250g svježeg soka dnevno smanjujue za 50% mogućnosti upale. Biljka se, zbog prisutnih aktivnih supstanci, preporučuje i dijabetičarima jer smanjuje izlučivanje šećera u urin i količine šećera u krvi.

Facebook Komentari

4 komentara

  1. Сви који мисле да узгајају боровницу треба да јој обезбиде плодну, оцједиту и растреситу земљу. На посној земљи може само да се осуши. ПХ земљишта је друга битна особина земљишта (најбоље око 4,5, али ако је земља плодна може бити и виша – око 6).

  2. Nikola Damljanović

    Imam jedno pitanje u vezi PH koji se navodi. Da li je reč o PH analizi u vodi ili u kalijum hloridu, pošto se vrednosti mogu ralikovati i do 1 stepena – npr u KCl-u je 4,5 a u vodi je 5,5 što već može biti granična vrednost?

  3. Misli se na PH u destilovanoj vodi. Ali ništa ne znači niska PH vrijednost zemljišta ukoliko je zemlja zbijena i nije dovoljno plodna – mora biti plodnija nego za većinu voćnih vrsta. Za proljećno đubrenje se koristi amonijum sulfat koji zakiseljava zemljište. Ako Vas još nešto zanima pišite na e-mail: grujokomadara@gmail.com. Znam i za rasadnik gdje se mogu nabaviti sadnice itd.

  4. Gde i kako moze da se dodje do sadnice pitome borovnice?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*