Home » Propaganda » Zadruga vrsnih mljekadžija

Zadruga vrsnih mljekadžija

Svakodnevno po pet tona

Poljoprivredna zadruga “Agrotim” iz Bijeljine je novo ime za doskorašnju Zemljoradničku zadrugu “Bobar”, koja je svoju organizaciju i poslovanje u potpunosti prilagodila zadružnim principima. Ima 15 zadrugara i 50-tak poljoprivrednika koji imaju čvrstu poslovnu saradnju s njom. U bilansu uspjeha stalno iskazuje pozitivan finansijski rezultat i kontinuirano povećava obim poslovanja, produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost.
Ova zadruga se u velikoj mjeri angažovala na organizaciji proizvodnje i otkupu mlijeka, koje isporučuje mljekarama u Kozarskoj Dubici i Tuzli. Dnevna isporuka je oko pet tona.

Od 2004. godine zadruga ulaže značajna sredstva u osnovno stado, prije svega nabavku krava muzara. Zahvaljujući ulaganjima zadruge jedan broj semberskih farmera je značajno povećao broj krava i osavremenio svoje farme.

Najveći farmeri muznih krava isporučuju mlijeko baš ovoj zadruzi: Ostoja Nikolić iz Batkovića, Nebojša Đokić iz Dvorova, Radivoje Milovanović iz Kovačića, Ilija Jović i Dušan Petrović iz Donjih Zagona, Milo Mitrović iz Donje Trnove, Živan Erić iz Velike Obarske…

– Naša zadruga uzgaja krmno bilje na povrešini od oko 120 hektara, kako bi bila spremna da priskoči u pomoć poljoprivrednicima koji iz bilo kog razloga nisu bili u mogućnosti da obezbijede dovoljne količine stočne hrane. Pored kukuruza, ječma i pšenice, gajimo stočni grašak, lucerku, stočni kelj, perko i drugo krmno bilje. Cilj nam je da postanemo lider u farmerstvu. Upravo vodimo razgovore sa poslovnim partnerima iz Češke o nabavci 500 krava simentalske rase za naše farmere – riječi su inž. Amira Redžepovića, direktora zadruge.

Druga preokupacija zadruge je organizacija voćarske proizvodnje u formi konsaltinga i distribucije voćnog sadnog materijala. Otkupljuje jagodičasto voće i višnju za domaće prerađivačke kapacitete.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*