Home » Aktuelnosti » Varijabilni i fiksni troškovi

Varijabilni i fiksni troškovi

Ekonomska terminologija

Pameću do dobiti

U ovim zimskim mjesecima poljoprivrednici koji vode kakvo – takvo knjigovodstvo (bilo bi dobro da ih je više) analiziraju prošlogodišnje poslovanje i planiraju poslove  u godini koju dočekujemo. Nisu to baš pravi biznis planovi, ali neće proći dosta vremena – biće i toga. U stručnoj literature naši poljoprivrednici se sreću sa mnogo pojmova za koje nisu baš sigurni šta znače. To je bio razlog da u ove zimske dane objavljujemo nešto više priloga iz oblasti agroekonomije.

Ovoga puta bavimo se  razlikom između varijabilnih i fiksnih troškova.

Varijabilni troškovi su oni koje je lako pridružiti određenom proizvodnom ciklusu (sjeme pšenice može se koristiti samo za proizvodnju te kulture). Količina varijabilnih troškova je direktno proporcijalna sa obimom i veličinom proizvodnje (dvije krave jedu dva puta više koncentrata nego jedna). Varijabilni troškovi se koriste direktno u proizvodnji (đubrivo se koristi za prihranu usjeva). Tipični varijabilni troškovi uključuju sjeme, đubrivo, hemijska sredstva za zaštitu bilja, koncentrate, troškove veterinarskih usluga i lijekova, vještačkog osjemenjavanja i sl.

Fiksni troškovi su svi troškovi koji nisu varijabilni. Njih nije lako pridružiti pojedinim proizvodnim ciklusima (traktor se koristi u proizvodnjama mnogih usjeva i nemoguće je pridružiti trošak kvara ili rezervnog dijela samo jednoj vrsti proizvodnje). Fiksni troškovi ne variraju direktno proporcionalno sa veličinom proizvodnje (troškovi amortizacije se ne mijenjaju sa promjenama u planu uzgoja određenih usjeva). Fiksni roškovi su neizbježni i stalni u vođenju poslovanja. Oni postoje bez obzira da li imamo proizvodnju ili ne (amortizacija, renta, naknada za korišćenje interneta, pretplata na stručne časopise …). Tipični fiksni troškovi uključuju stalno zaposlenu radnu snagu, gorivo i ulje (nije ih lako locirati, naročito na malim farmama), popravke mašina  i objekata, amortizaciju, rentu, pretplatu, telefon… Fiksni troškovi se računaju kao ukupni i po hektaru (ukupni troškovi se podijele sa ukupnom površinom farme) i nemojte pokušavati da ih pridružite određenim poslovanjima. Ukoliko bismo to činili donosili bismo  pogrešne odluke prilikom analiziranja poslovanja. Fiksni troškovi se moraju posmatrati u cjelini i treba nastojati da se smanje.

Facebook Komentari

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*