Home » Aktuelnosti » Široka lepeza podsticaja

Široka lepeza podsticaja

Ministar Miroslav Milovanović

Poslije Gradiške, Prnjavora i Donjih Žabara i u Bijeljini se raspravljalo o podsticajima za poljoprivredu i selo u 2011. godini. Prvo su novi minister poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović i njegov pomoćnik Zoran Kovačević vodili razgovor u Privrednoj komori regije Bijeljina sa predstavnicima asocijacija poljoprivrednika, a potom je u Skupštini opštine Bijeljina održan veoma dobro posjećen skup gdje su se mogli čuti brojni prijedlozi, mišljenja i primjedbe. Objektivnom izvještaču je svakako zapalo za oko da je na ovom skupu, kao rijetko kada, bilo i pohvalnih tonova.

Ove godine za podsticaje u poljoprivredi u budžetu Republike Srpske predviđena su sredstva u visini od 60 miliona konvertibilnih maraka. Kako je istakao ministar Milovanović na svim do sada održanim skupovima isticani su zahtjevi za obezbjeđene regresiranog đubriva i “plavog” dizela.

Zoran Kovačević, zamjenik ministra, je informisao učesnike ovog skupa da i novi Pravilnik obezbjeđuje kontinuitet, a da ni jedan od vidova proizvodnje koji se subvencionišu nije imao pad (i pored svih teškoća), a da je zaprimljeno 12.500 zahtjeva od čega je riješeno 85 odsto. Za poljoprivrednike je svakako lijepa vijest da prva grupa podsticaja, podrška proizvodnji i dohotku, neće biti smanjena iako se ukupna masa sredstava smanjuje.

Ugledni semberski povrtar Mladen Lazić iz Golog Brda je, učenjstvujući u raspravi, ukazao na potrebu podsticaja izvoza poljoprivrednih proizvoda. On je sa svojim i proizvodima svojih susjeda preko Slovenije i Ruminije uspio da izađe na tržište Evropske unije. Međutim, zbog rizika naplate, koji je evidentan, bilo bi od velike koristi kada bi se i za izvoz obezbjeđivali podsticaji, jer samo izvozom poljoprivreda može doživjeti revitalizaciju.

– Tržne viškove treba izvoziti. To je šansa za podizanje poljoprivredne proizvodnje jer imamo jeftinu radnu snagu i druge uslove – kategoričan je Lazić.

Pero Spasojević iz Dragaljevca se založio za pojednostavljenje postupka obezbjeđenja dokumentacije, kako bi “infuzija stigla na vrijeme”. On se založio za stimulaciju uvoza poljoprivrednih mašina kako bi se mehanizacija brže obnavljala, a za podsticaje ratarske proizvodnje predložio je da se određuju po zasijanim površinama. Što se tiče “plavog” dizela, po njegovim riječima, on treba da postane trajna kategorija.

Međutim, Rado Jovičević iz Tranjaka smatra da nije ista količina mineralnih gnojiva po hektaru kod proizvođača pšenice i proizvođača u bilo kojoj povrtarskoj proizvodnji tako da bi značajnijim sredstvima trebalo stimulisati povrtare koji daleko više ulažu u svoju proizvodnju.

Po mišljenju Ljube Maletića, poljoprivrednika iz Kojčinovca, od velikog je značaja proširiti krug poljoprivrednika koji imaju pravo na podsticaje. Nije dobro da  visok procenat sredstava za podsticaje završi kod malog broja krupnih proizvođača.

– Svi treba da dobiju u skladu sa svojim obimom proizvodnje. Sadašnji krupni proizvođači su nekada bili sitni i ne bi se trebalo dozvoliti da sitni poljoprivrednici ostaju bez podsticaja pa makar to bilo i uz istovremeno smanjenje sredstava krupnim poljoprivrednicima – istakao je ovaj krupni proizvođač u oblasti svinjogojstva.

Ovo mišljenje je dobilo podršku velikog broja učesnika u raspravi.

Predrag Jović

Drago Tomić iz Amajlija se založio za stimulisanje proizvodnje priplodne stoke kako ne bismo uvijek zavisili od uvoza.

Ovom prilikom Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Administrativne službe opštine Bijeljina, upoznao je poljoprivredne proizvođače da su se prije ovog skupa minister Milovanović sa saradnicima i Mićo Mićić, načelnik opštine Bijeljina, dogovorila da Agrarni fond opštine Bijeljina pristupi izradi svog Pravilnika o raspodjeli sredstava za 2011. godinu tek pošto bude objavljen Pravilnik na nivou Republike Srpske. Na taj ančin stvoriće se uslovi da se lokalnim sredstvima interveniše tamo gdje nisu mogla da stignu sredstva iz republičkog budžeta.

U raspravi na ovom izuzetno sadržajnom skupu učestvovali su još Nebojša Đokić iz Dvorova, Milan Dakić iz Udruženja voćara, Milo Mitrović iz Donje Trnove, Dragan Sarić iz Balatuna, Milan Milivojević iz Dragaljevca, Ljuba Vuković iz Trnjaka, Slobodanka Milošević iz Amajlija, Željko Todorović iz Modrana i dr.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*