Home » Pčelarstvo » Društvo pčelara „Jovan Živanović“ Novi Sad

Društvo pčelara „Jovan Živanović“ Novi Sad

Udruženje za primjer

Na novoj adresi

Zima je dio godine kada košnice miruju, ali u Društvu pčelara  “Jovan Živanović” iz Novog Sada vri. Na prelazu između dvije godine se odvijaju uobičajene aktivnosti, podvlači se crta šta je urađeno i planiraju se novi potezi za iduću godinu, a planovi su više nego ambiciozni. Krajem 2010. Društvo je prešlo u nove prostorije na adresi Gagarinova 6, gdje se pčelari skupljaju da saznaju novosti, razmjene iskustva ili da se jednostavno druže svakog četvrtka.

Već tradicionalno ponedjeljak je dan kada se organizuju predavanja za pčelare. Sinoć (17. januara) je svoje predavanje u amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta, koji je bio pretijesan da primi sve zainteresovane, održao dr Rodoljub Živadinović, predsjednik SPOS-a, na temu CCD, varoa i nozemoza, a nakon predavanja su ga posjetioci zasuli pitanjima u vezi teme predavanja, ali i aktivnosti SPOS-a, pravilnika, odnosu države prema pčelarima… Ovo je jedno od deset predavanja predviđenih za ovu zimu, a i ostali predavači su ugledni stručnjaci i pčelari među kojim će se pojaviti i Rajko Radivojac, predsjednik UP „Prva pčela“ iz Prijedora čije je predavanje „Zablude u pčelarstvu“ planirano za posljednji dan u januaru.

Uz aktivne članove (kojih ima oko 170), Društvo poklanja veliku pažnju i pčelarima početnicima za koje se predavanja organizuju redovno od 1996. godine sa takođe uglednim predavačima. Vrijedi istaći da je ulaz na sva predavanja besplatan.

Nebojša Grbić

Ali, jedno od najstarijih udruženja u našim krajevima ne staje na tome. Pored Dana meda, kada centralna novosadska Zmaj Jovina postaje najslađom ulicom, koji se  tradicionalno održavaju tokom septembra mjeseca (ove godine će biti 17. put), agilni sekretar Nebojša Grbić nas je obavjestio da su u završnoj fazi pripreme i za 1. Novosadski sajam pčelarstva koji se održava 24., 25. i 26. februara u SPC „Vojvodina“ (popularni SPENS) u organizaciji Društvo pčelara  “Jovan Živanović”, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz suorganizatorstvo Gradske uprave za privredu i Turističke organizacije Novog Sada.

Takođe, Društvo je nedavno objavilo i monografiju, a izuzetno je zapaženo i po svom humanitarnom radu, posebno kad su u pitanju najmlađi. Potrebno je zaista mnogo vremena i prostora da bi se pomenule sve ostale aktivnosti (studijska putovanja, održavanje sajta www.pcelarins.org.rs , organizovanje slave Društva Sveti Trifun). Sve u svemu, u pitanju je udruženje od kog se puno toga može naučiti.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*