Home » Aktuelnosti » Drina odnijela dugogodišnje domaćinsko gazdovanje

Drina odnijela dugogodišnje domaćinsko gazdovanje

Katastrofalne posljedice

Lovci Semberije su pretrpili velike štete od nedavnih poplava. Voda Drine je naprosto uništili sitnu divljač na terenima koje je poplavila. Poplavljena područja su skoro potpuno ostala bez zeca pa i fazana.

Prema podacima iz Lovačkog udruženja “Semberija” iz Bijeljine u lovištu “Bijeljina I” , kojim gazduje ovo udruženje, pod vodom je bilo oko 10.000 hektara u atarima Amajlija, Popova, Dvorova, Dijelova, Triješnice, Krive Bare, Patkovače i Batkovića. A ukupna površina ovog lovišta je preko 42.000 hektara od čega 33.700 hektara predstavlja lovne površine.

Najnovije poplave su, prema procjenama, odnijele u nepovrat preko 700 jedinki zeca, preko 1.100 jedinki fazana, tridesetak jedinki poljske jarebice i desetak srna, a to je oko 80 odsto ukupne divljači na poplavljenom području. Štete na divljači su preko 152.000 konvertibilnih maraka. Me|utim, vodena stihija je uništila sva hranilišta i solila, te četiri prihvatilišta za fazansku divljač tako da se šteta na lovno-privrednim objektima  procjenjene na oko 10.000 konvertibilnih maraka.

U lovištu koje je dato na upravljanje Lovačkom udruženju “Podrinje” iz Janje štete su procijenjene na oko 28.000 konvertibilnih maraka. Kako smo saznali od Živana Filipovića, predsjednika Lovačkog udruženja “Podrinje” iz Janje, da bi štete bile  koliko-toliko ublažene lovci iz Janje su iz sopstvenih izvora izdvojili blizu 9.000 konvertibilnih maraka   i nabavili 50 jedinki zečije divljači, koje su pustili u prirodu. S obzirom da je voda uništila i prirodnu hranu za divljač lovci iz Janje su kupili osam tona kukuruza za prihranu preostale divljači.

Značajne štete pretrpila su i lovišta kojima gazduju lovačka udruženja “Jelen” iz Glavičica, “Golub” iz Broca i “Crnjelovo” iz istoimenog semberskog sela.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*