Home » Stočarstvo » Čobanice na struju

Čobanice na struju

Praktična poljoprivredna oprema

Električna čobanica

Mlade lijepe čobanice koje čuvaju svoja stada ostale su još samo u narodnim pjesmama. Novo vrijeme donosi i novu poljoprivrednu opremu. Tako se na pašnjacima naših krajeva pojavila električna “čobanica” , koja se već uveliko odomaćila u svijetu. To je sistem električnih ograda koji omogućava da životinja prosto nauči da se kloni ograde, što sprečava svaki nepotrebni prilaz ogradi i nalijetanje na nju. Time je ograda praktično zaštićena od provale stoke, što je čest slučaj sa tradicionalnim ogradama.

Poznavaoci prilika na bazi stranih iskustava tvrde da će električna ograda potisnuti tradicionalni sistem ograđivanja već kroz nekoliko godina I to prije svega zahvaljujući lakom postavljanju, održavanju i različitim uštedama. Nije mali broj farmera koji su već ostvarili značajne uštede u vremenu i novcu. A o zaštiti usjeva i livada da i ne govorimo.

Na našim prostorima najpoznatiji proizvođač električnih “čobanica” je “Elektrooprema” iz Nove Varoši, koja u Bosni i Hercegovini ima više zastupnika. Zanimljivo je da ova firma ima u ponudi i tip električne “čobanice” koja radi na solarnu energiju sa ugrađenom akumulatorskom baterijom. Ona se dopunjuje pomoću solarnog panela, a u slučaju loših vremenskih uslova može se dopuniti pomoću električne energije tj. priključkom na kućnu mrežu. Inače, najrasprostranjenije su “čobanice” koje rade na akumulator.

Kada je riječ o primjeni ove električne ograde, pored čuvanja domaćih životinja, od jednodnevnih pilića pa do najkrupnije stoke, može se koristiti za zaštitu poljoprivrednih površina, plantaža, voćanjaka, vinograda i dr. od divljači, zatim za ograđivanje opasnih područaja, provalija, jama, kanala, rijeka, autoputeva i pruga, obezbjeđenje objekata, dresuru pasa, čuvanje automobile i poljoprivrednih mašina koje imaju gumene točkove. Jednostavne su za rukovanje, jeftine su, brzo se montiraju i demontiraju, jednostavne su za transport i prebacivanje na različite parcele i apsolutno su bezopasne za ljude i životinje.

Kada je riječ o privikavanju životinja na “čobanicu” iz firme “Elektrooprema” u Novoj Varoši savjetuju:

– Svim životinjama je potrebno vrijeme i mjesto da se naviknu i otkriju “čobanicu” koja je žestoka. Period navikavanja mora se odigrati pod uslovima minimalnog stresa tj. u uslovima najprirodnijeg okruženja životinja. Odabere se mali ograđen prostor, žica se postavi na dvije trećine visine životinja tako da se u malom prostoru dobija najači mogući udar. Radi sigurnosti, ostatak ograde može biti isključen. Neke životinje mogu i preskočiti ogradu, ali ako se pravilno naviknu to se događa vrlo rijetko. Čak iako pokušaju da preskoče ogradu doživjeće udar. Minimum vremena potrebnog za navikavanje je 12 sati, a sve životinje će se potpuno navići za 48 sati. Cilj učenja je da životinje prilaze ogradi sa pažnjom.

Facebook Komentari

14 komentara

 1. koliko kosta cobanica ima te li brij telefona

 2. Poštovani,
  molila bih vas za kontakt telefon u vezi nabavke „čobanice“ .Zanima me cena , dostava, montaža …
  Zahvalna

 3. 150 evra je cena. Ima u sebi punjivi akumulator, punjač, 2 godine garancije…

 4. tel:064/2554902

 5. pravim ja elektronske 40eur

 6. koliko bi kostala solarna cobanica

 7. pa oko 40 eur…….

 8. pozz…koliko kosta cobanica na bateriju da se posalje u BIH postom…koliko bi ona dosla ?Gracanica..

 9. Aco možeš li dati svoj broj tel radi kontakta.Interesuje me elektronska čobanica.Pozdrav!

 10. pozdrav,interesuje me cobanica za cuvanje krupne stoke,koliko kosta,gdje se moze preuzeti i koja je vrsta,javite mi na broj 00387 65 918777 Djordje Brcko.

 11. koja je cijena čobanice na bateriju za površinu 80×50 metara?

 12. Pozdravljam, hitno mi treba čobanica za ovce, koliko košta I dali je moguća dostava u Zvornik, hvala.

 13. Pozdravljam, hitno mi treba čobanica za ovce, koliko košta I dali je moguća dostava u Zvornik, hvala.

 14. Koliko moze kostati cobanica za 10 Ha napajanje solarnim panelima?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*