Home » Povrtarstvo » Budućnost je u staklenicima

Budućnost je u staklenicima

Inovacije u proizvodnji povrća

Brojne prednosti

Proizvodnja povrća, cvijeća i drugog korisnog bilja u zatvorenom prostoru postaje sve popularnija među našim poljoprivrednicima. Staklenici su pokazali brojne prednosti nad plastenicima i dobri poznavaoci prilika ovog vida povrtarske proizvodnje im proriču najljepšu budućnost. Jer, struka i nauka tvrdi da novi staklenici iz Bijeljine omogućavaju skoro sedam puta veće prinose po hektaru u odnsou na plastične tunele.

U Bijeljini su firma “MP Кomerc” i Udruženje poljoprivrednika voća i povrća u staklenicima “Eko BN” formirali inovacioni tim, koji je već ponudio tržištu konstrukciona rješenja s brojnim prednostima. Oni obezbjeđuju optimalne prirodne, mikro-klimatske uslove za intenzivno gajenje poljoprivrednih kultura, ekonomični su, mobilni i jednostavni za održavanje. Statički su stabilni, otporni na udare i elementarne nepogode, što sa plastenicima nije slučaj, karakteriše ih dugovječnost, a posebno je značajno da omogućavaju prirodnu i vještačku ventilaciju što je itekako bitno za postizanje optimalnih prinosa.

Potpovršinsko navodnjavanje

– Svakako treba naglasiti da naši staklenici omogućavaju primjenu savremenih sistema navodnjavanja, đubrenja i prihrane – kaže Radomir Stojanović, direktor “MP komerca” i predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Eko BN”. – Sada smo angažovani na primjeni još jedne inovacije – podpovršinskog navodnjavanja “Agro kapilaris”, koje je efikasnije od popularnog sistema “kap po kap”. U odnosu na konvencionalne načine navodnjavanja karakteriše ga: dug vijek eksploatacije (oko 50 godina), ekološki aspekt – čuvanje zemljišta kao proizvodnog resursa, onemogućavanje isparavanja vlage čime se smanjuju rizici od bolesti i podstiče razvoj bogatog korijenovog sistema povećavajući apsorpciju hranljivih materija. Rezultat svega toga su povećani prinosi, što su pokazala dostadašnja ispitivanja u desetogodišnjem vremenskom periodu. Podršku ovom racionalnom vidu navodnjavanja daju veoma ugledne naučne institucije i to: Poljoprivredni fakultet Zemun Odsijek za melioracije zemljišta, Institut za zemljište Beograd, Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka i Institut za ekonomiku u poljoprivredi Beograd. Dosadašnja iskustva su se pokazala kao primjenjiva u našim staklenicima.

Dobro je riješeno i pitanje ventilacije. Krov je pokretan i može se otvoriti cijelom svojom dužinom.

U Šumadiju i Pomoravlje

Priznanje

U Trebinju je već izgrađen staklenik površine 1.000 metara kvadratnih, u Janji je u funkciji staklenik površine 220, a u najskorije vrijeme u Bijeljini će biti u funkciji staklenik površine 120 metara kvadratnih. U Brčkom se gradi kompleks ovih staklenika na površini od čak 5.200 metara kvadratnih. Potpisi su stavljeni na ugovor o uvođenju stakleničke proizvodnje u Šumadijskom i Pomoravskom upravnom okrugu u narednih pet godina. Da bi sve funkcionisalo što efikasnije ugovorom je predviđeno da se individualni poljoprivredni proizvođači iz Šumadije i Pomoravlja organizuju u klaster radi lakšeg otkupa i plasmana finalnih proizvoda. Potpisnik ugovora u ime opština Šumadijskog i Pomoravskog upravnog regiona je Zadruga “Agro Rača” iz Rače Kragujevačke.

Priznanja nisu slučajna

Da je ova inovacija iz Bijeljine vrijedna pažnje potvrđuje podatak da je od ukupno 276 inovatorskih timova sa područja Srbije i Republike Srpske  baš ona ušla u finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u 2010. godini. Ocjena staklenika iz Bijeljine je visoka,  s tim što valja naglasiti da su samo četiri tima inovatora iz Republike Srpske dospjela u finale u kategoriji realizovanih inovacija. I još nešto. Ova inovacija je jedan od 42  projekta koji su dobili podršku međunarodnih donatora, što je saopšteno na sarajevskom investicionom biznis forumu. Rješenje je verifikovano i  nagradama, diploma za inovacije na Trećem međunarodnom sajmu poljoprivrede i turizma u Bratuncu 2008.godine..

Proizvodnja tokom cijele godine

U DOO“MP Komercu” su se prihvatili još jednog poduhvata. Riječ je o robotu koji radi na zavarivanju noseće konstrukcije staklenika. Njegovom upotrebom otklanjaju se negativni uticaji isparenja na zavarivače. Ona nastaju od upotrebe zaštitnog gasa zavarivanja i  topljenja metala tokom zavarivanja.  Postižu se brojne uštede materijala i povećava preciznost, a robot može da zamijeni čak osam zavarivača.

Rod tokom cijele godine

Ovi staklenici će omogućiti i proizvodnju organske hrane i kontinuitet proizvodnje tokom cijele godine. Smanjenje zavisnosti proizvodnje hrane od klimatskih nepogodnosti biće svedena na najmanju moguću mjeru. A to praktično znači da će se  na trpezi naših ljudi naći hrana proizvedena u našim krajevima. Suvišno je naglašavati  kolika je to korist za devizni priliv od mogućeg izvoza organske hrane i supstituciju uvoza.

JEFTINO ZAGRIJAVANJE

Kada je riječ o proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru, jedan od najozbiljnijih problema je zagrijavanje. Kod ovih staklenika obezbijeđeno je grijanje sagorijevanjem bio mase, koja je sigurno jedan od najjeftinijih energenata. Peć koja  zagrijava zrak, koji se uduvava u staklenik, je konstruktivno rješenje Instituta u Vinči.

Facebook Komentari

2 komentara

 1. Molim za savete i saradnju upravo montiram staklenik od 400 m2 na pocetnoj visini 12m iznad zemlje. Molim savete i komentare kao i podrsku.

 2. Milovan Kostić

  Dragi Prijatelji,

  jedno pitanje za vas, kako stoji stvar sa izradom, isporukom, montažom i cenom manjih individualnih staklenika naprimer 10x6m ili tako nekih sličnijih dimenzija.
  Za brz i korektan odgovor želim Vam se unapred zahvaliti.

  Pozz. M. Kostic
  Kragujevac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*