Home » Aktuelnosti » Banjaluka odvojila 6,5 miliona KM za selo

Banjaluka odvojila 6,5 miliona KM za selo

Znatna izdvajanja za selo

Градским буџетом за ову годину за подстицај развоја руралног подручја предвиђено је 6,5 милиона марака док се од те цифре само за набавку пољопривредних постројења и опреме планира утрошити 300.000 марака.

Ово је „Гласу Српске“ изјавио директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић.

– Током прошле године више од 650 сеоских домаћинстава остварило је подстицаје за производњу хране, развој воћарства и сточарства… а више од 80 газдинстава је добило помоћ у пољопривредној механизацији. Да би сељак стекао право на неке од привилегија у виду разних субвенција и помоћи мора испунити два основна услова: да заиста живи на селу и други да има регистровано пољопривредно газдинство – рекао је Шарић.

Директор Градске развојне агенције (ГРA) Ненад Рачић је истакао да ова установа не може да врши директну подршку развоју села али да кроз финансијске инструменте и развојну политику покушава наћи начина да подрже рурални развој.

– Додјељивањем грантова из програма развоја малог бизниса али и савјетовањем и едукацијом о вођењу бизниса, пласману производа, маркетингу… ГРA је помагала институцијама и појединцима у реализацији њихових пројеката као што су Земљорадничка задруга „Ново Змијање“ у Хазићима на Мањачи, Етно-селу и Коњичком клубу „Чокорска поља“, руководству излетишта Дубока и многим другим – рекао је Рачић.

На основу одлуке Скупштине града, Aгенција је координирала рад и на изради Студија о развоју „Мањача“ и „Сјеверозапад“ које су се показале изузетно успјешним.

– То су документи кроз које је анализирано стање у овом руралном простору али су представљене мјере и сљедећи кораци за развој села. Приликом анализирања стања, све мјесне заједнице, удружења и појединци из руралног подручја су достављале своје приједлоге који су унијети у Студију. Било је ту и неколико радионица гдје су могли да изнесу своје приједлоге. Да би приједлози који су изнијети у овим студијама били оперативни , урађена је Стратегија руралног развоја Бањалуке за период 2010-2015. која је значајан докуменат по којем се раде пројекти – појаснио је Рачић.

Директор Туристичке организације града Остоја Барашин је казао да је задовољан односом градске управе према развоју сеоског подручја а тиме и сеоског туризма.

– Током прошле године уложено је око 20.000 марака за оспособљавање и обуку потенцијалних пружалаца услуга у сеоском туризму. Град и ове године планира одређена средства за обнову сеоске инфраструктуре јер је то основни услов за успјешан развој ове врсте туризма. Ресорно министарство је подстицало у протеклом периоду напредак руралног подручја и то кроз бројне субвенције пољопривредницима који имају регистрована газдинства – казао је Барашин.

Сеоски туризам

Најатрактивније локације сеоског туризма су Крупа на Врбасу као и насеље Карановац које је током прошле године посјетило око 12.000 туриста.

– Када је ријеч о етно-туризму посјетиоцима је најзанимљивија Пискавица коју је обишло око 6.000 туриста – рекао је Остоја Барашин.

Izvor: www.glassrpske.com

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*