Home » Aktuelnosti » Zečevi najviše stradali

Zečevi najviše stradali

Piše: Petar Ilić

Poplave u Semberiji uništile i divljač

Računi se još svode

Podivljala Drina noseći sve pred sobom nanijela je velike štete u lovištima Semberije. Voda je veoma brzo nadolazila tako da se divljač za kratko vreme našla u okruženju, potom i u talasima. S obzirom da su lovišta ovog kraja pretrpila velike štete i u poplavama koje su ovaj kraj zadesile u proleće, fond plemenite divljači je itekako desetkovan i proće će dosta vremena dok posledice budu sanirane.

Prvo se na udaru našlo lovište Lovačkog udruženja “Podrinje” iz Janje. U adama pored Drine najviše su stradali zečevi.
– Zec je najviše stradao i u proljenim poplavama pa smo kupili 50 jedinki kako bismo bar malo popravili brojnost, ali i osvježili krv. Sada je došlo do novog stradanja, naročito u drinskim adama. Jedan broj njih su lovci pohvatali na uzvišenjima okruženim vodom i biće vraćeni u prirodu tek kada se normalizuje stanje u njihvim staništima. Nismo pronašli leševe srneće divljači, a i fazani su se uglavnom spasili – rekao nam je Živan Filipović, predsednik Lovačkog udruženja “Podrinje” iz Janje.

Pčelari su pretrpili nezapamćene štete. Voda je nosila košnice pune pčela i meda. Još nema kompletnih podataka o štetama. Kako smo saznali od Budimira Gavrića, predsjednika Udruženja pčelara “Semberija” iz Bijeljine, samo sa 11 pčelinjaka otišlo je u nepovrat preko 400 pčelinjih društava. Najveće štete su bile u Popovima, Amajlijama i Brocu. Samo je Stanimir Knežević, ugledni pčelar  iz sela Popova, ostao bez 115 košnice, koje su nestale u talasima Drine. Ljubo Knežević iz istog sela izgubio je 48 košnica…

Kada je u pitanju lovište “Bijeljina I” kojim gazduje Lovačko udruženje “Semberija” iz Bijeljine, štete su znatno veće. Jer, poplave su zadesile više od trećinu lovišta.

– Pronađen je veliki broj mrtvih zečeva, ima i mrtvih fazana, a što se srneće divljači tiče, nisu primijećena stradanja. – kaže Radenko Božić, sekretar Lovačkog udruženja “Semberija”. – Lovačke sekcije Amajlije, Popovi, Dvorovi i dio Batkovića pretrpile su najveće štete. Voda je plavila atare u koje nikada nije ulazila od 1896. godine pa se divljač počela čudno ponašati. Nužda je natjerala lisice da uđu u sela i priđu seoskim domaćinstvima, što se ovdje retko događa.

Ipak, daleko najveće štete pretrpilo je lovište Lovačkog udruženja “Golub” iz Broca, koje je poznato po tome što se nalazi na najnižoj nadmorskoj visini od svih lovišta u Republici Srpskoj. Ovde je pomahnitala reka napravila pravu pustoš. Procenjuje se da je na području Dazdareva, Međaša, Tranjaka i djelimično Balatuna niz talase otišlo čak oko 60 odsto divljači. U ovom lovištu pronađene su i mrtve srne.

– Naši lovci su krenuli u prirodu da spašavaju divljač, ali postignuti su skromni rezultati – kaže Bogdan Mirković presednik Lovačog udruženja “Golub”. – Pronalazili su zečeve na panjevima, uzvišenjima i sličnim mestima, ali kada bi ima prišli čamcima, skakali su u hladne talase, u smrt. Ptice, uključujući i fazane načičkale su se na ogolelo drveće i najveći broj ih je ostao u životu. Naše lovačko udruženje je nekada prodavalo žive zečeve, a sada ćemo sva raspoloživa sredstva i buduće prihode morati da dajemo za kupovinu živih zečeva, kako bismo koliko-toliko sanirali situaciju. Naše lovište je zadesila prava katastrofa.

Među mrtvim životinjama, koje voda ostavlja u selima, primjećeno je da su poplave značile pravi pomor za zmije i druge gmizavce. U ovo doba godine zmije su u stanju poluhibernacije i voda ih je masovno podavila. Posljednjih godina zmije su se u semberskom kraju u velikoj mjeri namnožile. Sada su opet u tolikoj meri uništene da to uistinu predstavlja novo remećenje odnosa u prirodi.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*