Home » Razno » Sveti Nikola (Nikoljdan)

Sveti Nikola (Nikoljdan)

Sveti Nikola

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli i smatra se najčešćom srpskom slavom. Srpska pravoslavna crkva ga slavi 19. decembra (crkve koje upražnjavaju gregorijanski kalendar 6. decembra) . Slavi se kao zaštitnik moreplovaca (smatra se da njegove mošti spasavaju nasukane i izgubljene brodove), djece i trgovaca. Bio je poznat kao darežljiv i zbog toga se obilježava davanjem poklona djeci za Novu godinu, u anglosaksonskim zemljama se zove Santa Klaus, a kod nas je poznat i kao Deda Mraz.

Sveti Nikola (niki – pobjeda, laos – narod), rođen u maloazijskoj oblasti Likiji oko 270. naše ere je poznat po tome što je rasprodao svoje imanje i podjelio ga sirotinji zbog čega je još za života proglašen za svetitelja kom su se ljudi obraćali pri bolestima ili drugim nesrećama. Cijelog života je propovjedao hrišćanstvo u koje ga je uveo njegov stric, čak i dok je bio zatočen za vrijeme vladavine Dioklecijana. Umro je 19. decembra 345. , a njegove mošti se od 1096. godine nalaze u italijanskom gradu Bariju. Posvećen mu je veliki broj hramova, a prema predanju se smatra da je Sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom koji je u znak zahvalnosti okitio srebrom hram u kom se nalaze mošti Svetog Nikole.

Običaji

Običaj je bio da uoči Svetog Nikole djeca ostave čizmice ispred vrata i pismo Svetom Nikoli stave u prozor da pročita, u kojem pišu kako su bili dobri tokom protekle godine, kako su slušali roditelje i izvršavali svoje obaveze i napišu želju koju bi voljeli da im bude ispunjena. Sljedećeg jutra bi išli pravo do vrata da vide koji su poklon dobili.
Nikoljdan su najavljivale božićne poklade, a tvrdilo se da devojke, koje se nisu te jeseni udale, tada „mijenjaju svoju ćud: Do Poklada djevojka je okretna, ko kuca na vratima, ona će se oglastiti: ‘Ko je Božji?’ Poslije Poklada, druga je, pa ko tada zakuca na vrata, a djevojka nabusita pita: ‘Ko to lupara?“ Uoči Nikoljdana varila se varica. Negde je to bila sama pšenica, a negde se dodavalo u kazan pasulja i kukuruza. Djeca bi tada posedala oko vatre da paze na varicu, jedva čekajući da bude gotova. Stariji su, međutim, dobro pazili na koju je stranu žito naginjalo dok je ključalo jer se vjerovalo da će te godine rodnije biti polje. Varicu su djeca jela tek sutradan, i još osam dana posle Nikoljdana, a devojke su još pre zore uzimale sa sobom malo kuvanog žita u posudu, pa odlazile na najbližu vodu. Tamo bi malo prosule u vodu govoreći: „Ovo ribici u vodi“, pa još malo, uz riječi „Ovo crkvu u zemlji“, a ostatak sipale po putu do kuće namjenjujući: „Ovo tičici bogomoljici, koja boga moli, da nam žena rodi, da nam bude klas, kolik muški pas, da nam bude snop koliko pop, da nam bude vlakno, kolik popina brada“.
Onda bi se sve tu uhvatile u kolo i pjevale pjesmice, sve dok ih ne uhvati bijeli dan.

Trpeza

Pošto slava Nikoljdan pada u vrijeme Božićnog posta, slavska trpeza je uvijek posna i spremaju se jela koja ne sadrže meso, bijeli mrs i jaja. Iako je slavska trpeza daleko bogatija naš prijedlog je jedno slano jelo i jedna poslastica:

Posne sarme

Sastojci:

– 350 gr pirinča
– 2 dl ulja
– 1 kupus
– 3 crni luk
– 1 kašika brašna
– 100 gr sušenih tucanih sjemenki
– kašika paradajza
– so, biber, vegeta, aleva paprika po ukusu

Priprema jela:

Propržiti crni luk, kada porumeni dodati oprani pirinač i pržiti još pet minuta. Naliti malo tople vode i kuvati dok pirinač ne omekša, a voda ne provri. Skinuti sa vatre i dodati začine uz neprestano mješanje.

Kupus očistiti i odbaciti suvišno korijenje. Ako je kupus slatki, treba ga prethodno popariti vrelom vodom da bi se mogao savijati. Na svaki list staviti fil, preklopiti ga sa strane i savijati sarmice.

Poredati sarmu u šerpu, naliti mlaku vodu i kuvati dok kupus ne omekša, a voda ne provri. Napraviti tanku zapršku od ulja, brašna, aleve paprike i paradajz pirea, te preliti po vrhu sarmice i malo zapeći u rerni.

Desert
Rum bombice

250 gr. margarina
250 gr. šećera u prahu
250 gr. samljevenog keksa
kokosovo brašno,
malo ruma
suvo grožđe ili lješnik
100 gr. mljevenih oraha

Umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati keks, mljevene orahe i dvije kašike ruma.
Od mase praviti bombice i u svaku staviti zrno suvog grožđa ili lješnika.
Uvaljati ih u kokosovo brašno ili orahe.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*