Home » Voćarstvo » Stručnjake u voćnjake

Stručnjake u voćnjake

Razgovor sa povodom vodio Predrag Daničić

U Istočnom Sarajevu kažu: “Nema ni pomisli, a pogotovu ozbiljnijeg razgovora o voćarstvu ovog kraja bez profesora doktora Mirka Kuline!”  Jedan takav razgovor s eminentnim stručnjakom vodili smo potkraj jeseni, na Kleku, podno Trebevića, odakle se kao na dlanu širi vidik na čitavo Sarajevsko polje. Tu od davnina žive Kuline, čestiti i vrijedni domaćini, obrađuju svoja imanja i bave se voćarstvom.

Dočekao nas je rado, baš kako dočekuje sve svoje goste, studente, kolege, prijatelje. Svi su oni tu često, na njegovom imanju. Svi žele da vide predivan plantažni voćnjak, ali i da porazgovaraju. Naravno o voćarstvu.

Predrag Daničić

– Da bi se imala prava slika trenutnog stanja voćarstva istočno-sarajevskog područja, nužno je imati potpun uvid u stanje zasada, i starih i novopodignutih, u prvom redu jabuke, kruške i šljive – kaže prof. dr Mirko Kulina.

Po njegovim riječima, većina voćnjaka je u jako lošenjm stanju. Zdravstveno stanje nije zadovoljavajuće jer se uglavnom radi o izrođenim stablima visokostablašica u sistemu sadnje ekstenzivnog načina gajenja, s krošnjama u poodmakloj dobi propadanja tj. skeletne grane se suše.  Takva stable su odavna dala svoj biološki maksimum i samo su legalo i izvor zaraza velikog broja bolesti i štetočina te predstavljaju realnu opasnost za širenje bolesti na novopodignute voćnjake u njihovoj neposrednoj blizini. Neophodno je formirati jednu stručnu savjetodavnu službu koja bi u saradnji s lokalnim zajednicama (odjeljenjima za poljoprivredu i udruženjima voćara) obišla  i evidentirala takve voćnjake i predložila mjere sanacije onih zasada koji se mogu sanirati, a krčenje zasada čiji je biološki vijek plodonošenja odavno prošao i nalaze se u fazi sušenja. Na  tu temu u toku su razgovori predstavnika Poljoprivrednog fakulteta i opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Inventarisanje voćnjaka

Njegovati naše sorte

Naš sagovornik u nastavku kaže:

– Obilaskom novopodignutih zasada, uglavnom jabuka i krušaka, može se reći da su ti zasadi u dobrom stanju i da se radi  o zasadima u intenzivnom sistemu gajenja uzgojne forme vitkog vretena i njegovih modifikacija, ali takvih zasada bi trebalo biti više, kada je u pitanju područje Istočnog Sarajeva. Formiranjem stručno-savjetodavne službe u funkciji unapređenja rada udruženja voćara i animiranje lokalnih zajednica, dao bi se značaj podizanju više novih zasada, prije svega na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Bila bi to lijepa podrška razvoju ruralnih područja. Demonstracioni ogledi sa zasadima jabuke, kruške i šljive, u sistemu guste sadnje na stablobujnim vegetativnim podlogama na ovim prostorima, pokazali su da se ove voćne vrste ovdje mogu itekako uspješno gajiti. Prioritetan zadatak stručne savjetodavne službe bio bi da se izaberu sorte jabuke, kruške i šljive koje imaju dobre prirodno biološke karakteristike i koje su pokazale da se mogu uspješno gajiti na ovim prostorima. Saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom, koja je nezaobilazna, dala bi veliki podsticaj širenju voćarske proizvodnje na područjima opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo pa i susjednih opština. Saradnja bi se sastojala u edukaciji voćara, predavanjima u zimskom periodu, demonstracionom izvođenju rezidbe u proljećnom periodu, obuci u kalemljenju te prijedlogu najboljih sorti za gajenje u sistemu guste sadnje (vretena i njegove modifikacije).

Sačuvati autohtone sorte

Dr Mirko Kulina

Iako se zalaže za najsavremenije metode podizanja  i   održavanja voćnjaka prof. dr Mirko Kulina ističe da posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju starih autohtonih sorti jabuke i kruške, kao i ostalih sorti nekih voćnih vrsta, koje su se dokazale, a danas ih, nažalost, skoro nema. I na taj način dao bi se veliki doprinos razvoju voćarstva. Jer, autohtone sorte treba sačuvati.

– To podrazumijeva obilazak terena, determinaciju tih vrsta na čitavom području  svih opština Istočnog Sarajeva, uz detaljan opis stanja tih voćnih stabala. Potom izvršiti sanaciju tih autohtonih stabala sorti jabuka i krušaka (podmlađivanje i sprječavanje od propadanja). Uzimanje kalem grančica od takvih stabala i kalemljenjem na željene podloge, na odabranoj parceli uz stručni nadzor bilo bi od ogromnog značaja za očuvanje takvih sorti, koje su dale pečat razvoju voćarske proizvodnje kroz prethodni period na ovom području. To se ne smije zanemariti. Takve sorte, izdvojene i nakalemljene na željene podloge sigurno mogu dati značaja i u prkatičnom voćarstvu, prije svega,  proizvodnji sadnica, a isto tako mogu poslužiti i kao izvoir germ plazme prilikom stvaranja nekih novih sorti otpornih na značajne patogene. Dakako, mogu poslužiti i kao početni material u naučnoistraživačkom radu.

Na kraju prof. dr Mirko Kulina zaključuje:

-Kada se sagledaju svi raspoloživi potencijali i uzme u obzir činjenica da Poljoprivredni fakultet  u Istočnom Sarajevu ima visoko stručan kadar te da su obezbijeđeni maksimalni uslovi za visoko obrazovni nastavni process, da raspolaže oglednim plantažama za praktičnu nastavu, obuku i rad, da svake godine područje Istočnog Sarajeva dobije desetak novih, mladih i obrazovanih poljoprivrednih stručnjaka voćarske struke, koji ostaju na ovim prostorima i žele da rade, podižu voćnjake i dokazuju se, onda voćarstvo istočno-sarajevskog regiona ima realne perspektive pa se treba nadati da će ubrzo dostići željeni nivo.

Facebook Komentari

One comment

  1. Nenad Knežević

    PROFESOR JE JEDAN VELKI NAUĆNIK..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*