Home » Aktuelnosti » Srce nema pukotina

Srce nema pukotina

Semberija liječi rane, piše Petar Ilić

foto: Božidar Milošević

Voda se, uglavnom,  povukla iz semberskih sela. Ali, nevolje su ostale. Poslije Drine Semberiji je zaprijetila i Sava. Jer, u dva maha odbrambeni nasip  je počeo da popušta.  I veliki moćni nasip nije bez pukotina.

Ali, zato veliko sembersko seljačko srce nema pukotina! Posebno kada je riječ o  selu Brodac, koje se naslanja na rijeku Savu. Ovo selo je više puta plavljeno, s koljena na koljeno su prenošene priče o povodnjima i nadljudskim borbama sa vodom. Ove godine Brodac je zaobiđen i, na sreću, prošao je bez poplava.  Međutim, stradale su komšije. A ko je preči od komšije.

Još dok su se u Janji, Amajlijama, Popovima, Dvorovima, Dijelovima i drugim selima borila sa pobješnjelom rijekom u Brocu je pokrenuta inicijativa za pružanje pomoći postradalim komšijama. Znali su  mještani Broca šta je najveći problem kod poplavljenih  pa su priroitet dali prikupljanju stočne hrane. Sakupili su 30 tona kukuruza, 1.300 bala djetelinsko travnih smješa, 15 kubnih metara ogrevnog drveta, a bilo je i prehrambenih artikala. Sve je natovareno u 14 traktorskih prikolica i formiran je konvoj sa tablom na kojoj je pisalo: “OD SRCA – BRODAC”.

Bila je to impozantna kolona solidarnost, humanosti, ljudovanja.

Tih 14 traktora sa punim prikolicama imala je  svoju vrijednost koja se ne može izraziti u novcu. Seoska domaćinstva iz Broca davala su od srca. Koliko je ko imao i mogao. Dragiša Matić, Miko Rikanović, Milan Marjanović, Dragiša Dimitrić, Milan Jakovljević, Vladan Panić… i desetine drugih darodavaca su svjesni da je komšije zadesila katastrofa i da im treba pomoći. Stoku treba spasiti, a za ljude je lakše. Nisu semberske kuće nikada bez hrane.

Bročani su na najljepši mogući način pokazali komšijama da nisu sami, ni ostavljeni, ni zaboravljeni.

– Hvala im do neba! Ne daj Bože da im vraćamo na ovaj način! – rekao je Slobodan Jekić iz Dvorova, jedan od onih kojima se voda visine cijeli metar zaledila u dvorištu, a sijeno pripremaljeno za zimu u prvom naletu otplovilo talasima podivljale Drine.

Selo Brodac je, eto, na najljepši način položilo ispit iz humanosti.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*