Home » Ratarstvo » Snijeg u bašti i na njivi

Snijeg u bašti i na njivi

Kada padne prvi sneg...

Nisu se samo naši najmlađi obradovali prvim pahuljama snijega, bijeli pokrivač je velika radost i za biljke na oranicama i u bašti. Suv, rastresit i porozan snježni pokrivač s mnogo vazduha, veoma slabo provodi toplotu, pa sprečava zamrzavanje i prejako hlađenje zemljišta, štiteći ozime usjeve svih ratarskih kultura, ali i baštensko bilje od zimske hladnoće. Sloj snijega deblji od 40 cm tako je dobar izolator da temperatura tla na dubini od 3 do 5 cm gotovo nikad nije niža od -6 do -10 C. Koliko je važan snježni pokrivač za tratinčice, turske karanfile, šeboj i ostale dvogodišnje biljke, lukovičasto cvijeće, osjetljivo grmlje i drugo ukrasno bilje, pokazuje primjer mjerenja temperature vazduha i zemljišta kod snježnog pokrivača debljine 70 cm. Dok je temperatura vazduha na površini snijega -39 C, na površini zemljišta pod snijegom je -3 C. U zemljištu pod snijegom na dubini od 20 cm temperatura zemljišta je -1,9 C, dok je na istoj dubini u zemlji bez snijega -23 C. Pri tako niskim temperaturama bez snijega mnoge se biljke, posebno osjetljivo grmlje, mogu smrznuti.

Osim toga, sa površine bijelog snježnog pokrivača odbija se tri puta više sunčevih zraka nego sa površine zemljišta pa se snijeg zagrijava sporije. To je posebno povoljno u proljeće jer se sprečava prenaglo zagrijavanje zemljišta i prerano kretanje vegetacije.

Snijeg je važan i zbog nakupljanja zimskih padavina, koje u proljeće nakon otapanja povećavaju zalihe vode u zemljištu. Sa druge strane, previsok snijeg može prouzrokovati i nevolje u bašti jer kao što je dobar zaštitnik biljkama isto tako je povoljan i kao zaštita za opstanak mnogih štetočina. Pod dugotrajnim debelim zbijenim snježnim pokrivačem prekrivenim ledenom korom nema dovoljno kiseonika, biljke troše rezerve hrane jer se pojačava disanje, iscrpljuje se i strada od različitih gljivičnih bolesti. Takođe težak sniježni pokrivač opterećuje i lomi grane drveća. Otopi li se debeo snježni pokrivač prenaglo, zemljište ne može odmah upiti svu vodu, ona se predugo zadrži na površini i oštećuje ukrasno bilje.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*