Home » Uvodnik » Smjena godina

Smjena godina

Sa povodom

Sve najbolje u novoj godini

Evo nas na kraju jedne i početku druge godine. I dok se godine smjenjuju, ne možemo da ne analiziramo minulu i planiramo šta i kako raditi u nastupajućoj 2011. godini. Jer, tokom jedne godine seosko domaćinstvo može mnogo da uradi i stvori. I mnogo krupnih promjena može da se dogodi.

U godini koju ispraćamo država je itekako “drmnula kesom” kada je poljoprivreda i selo u pitanju. Pored osamdeset miliona dinara odvojenih iz budžeta, mnogo je pomogla poljoprivrednicima otpisujući im trideset miliona konvertibilnih maraka, koje su dobili sa obavezom vraćanja. Neki od podsticaja, kao na primjer 40 odsto cijene nabavljene poljoprivredne mehanizacije, nikako se ne mogu nazvati “davanjem na kašičicu”, što neki vole često reći. Velika je to pomoć, nema zbora. Ali, vremenske prilike nisu bile na strani vrijednih poljoprivrednika, koji su cijelog proljeća, ljeta i jeseni natapali znojem svoje košulje. Na njih su se obrušile obilne padavine, grad, poplave, podzemne vode… Najteže je izlaziti na kraj sa prirodom. Ali, i to se mora. Ova godina najbolje pokazuje koliko će se ubuduće morati više ulagati u protivgradnu odbranu, protivgradne mreže, hidromelioracione objekte…

Godina koju sa čašom u ruci dočekujemo biće po mnogo čemu teška. To se vidi već sada. Valja sanirati velike štete koje je poljoprivreda pretrpila. Na mnogim stvarima će morati da se prištedi. Neka ulaganja će morati da se odlože za kasnije. I jedna veoma bitna stvar. Selo bi moralo da se ozbiljnije zamisli nad stepenom svoje zaduženosti. Dug je, ipak, zao drug. U mnogim selima ljudi su se olako zaduživali. Za potrošnju, a ne za razvoj.

Međutim, ambijent koji je stvaran posljednjih godina u velikoj mjeri je obezbijedio uslove za povećanje konkurentnosti na tržištu. Istina, na svjetsko tržište se teško može prodrijeti. No, uvozimo toliko hrane da bismo samo supstitucijom uvoza mogli čuda učiniti. Sigurno je da to nije lako u vrijeme sve slobodnije trgovine, ali, na muci se poznaju junaci. Veliki broj naprednih poljoprivrednika već uveliko ličnim primjerom pokazujue i dokazuje da se i u otežanim uslovima privređivanja može uspješno poslovati.

U takvim uslovima i vremenu pojavljuje se naš osamnaesti “Poljoprivredni kalendar” i živi naše internet izdanje www.poljoprivredaiselo.com. Trajaćemo i u idućoj godini sa željom da našim poljoprivrednicima i svim drugim žiteljima sela donesemo što više informacija, stručnih priloga pa i onih zabavnog karaktera. Podršku u tim našim nastojanjima daje nam Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na čemu mu se najsrdačnije zahvaljujemo. Uložićemo maksimum truda da na korektan način dokažemo da je ta podrška i pažnja stigla na pravu adresu.

Sa željama da 2011. godina bude puna sreće, uspjeha i berićeta, nazdravljamo vam sa – ŽIVJELI!

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*