Home » Aktuelnosti » Održana promocija prvog brenda u BiH „Kestenov med Cazinske Krajine“

Održana promocija prvog brenda u BiH „Kestenov med Cazinske Krajine“

Ovaj tekst objavljujemo zahvaljujući članu UO Udruženja pčelara „Kesten“ Cazin, Rašidu Ekmečiću

Lijepa vijest iz Cazina

Općina Cazin i općinsko Udruženje pčelara „Kesten“ su u subotu, 11.12.2010. godine u Cazinu svečano promovirali Prvu Geografsku oznaku porijekla i kvaliteta proizvoda i to za „Kestenov med Cazinske krajine“. Geografska oznaka za kestenov med Cazinske krajine kontrolisanog prijekla i kvaliteta uvedena je s ciljem promocije kestenovog meda kao visokokvalitetnog proizvoda, tipičnog predstavnika proizvoda i vrste meda s krajiškoga područja.

Svečana promocija Prve Geografske oznake porijekla i kvaliteta „Kestenov med Cazinske krajine“ u holu „Gimnazije“ u Cazinu okupila je brojne predstavnike javnog života općine i Kantona. Pored pčelara i građana naše općine na promociji su bili i mnogi gosti iz cijele BiH. Na početku promocije veličanstvenom skupu se obratio predsjednik Udruženja Sead Mesić i prisutne upoznao o glavnim značajkama brenda, kao prvog brenda koji je nekome dodjeljen u Bosni i Hercegovini, a to je „KESTENOV MED CAZINSKE KRAJINE“.

Nermin Ogrešević

Načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević čestitao je članovima Udruženja pčelara „Kesten“ na dobivenoj prvoj Geografskoj oznaci porijekla i kvaliteta „Kestenov med Cazinske krajine“ i ukazao na značaj ovoga rješenja kojeg je izdao Institut za intelektualno vlasništvo BIH. Općina Cazin i Udruženje pčelara “Kesten“ će prema riječima načelnika Ogreševića, već naredne godine načiniti nove iskorake s ciljem da ovaj brend bude iskorišten na najbolji mogući način i da s njim izađu na regionalno tržište.

Istaknutim pojedincima  i Ustanovama su dodjeljene plakete i zahvalnice za doprinose u realizaciji cijelog pojekta.

Prvu Geografsku oznaku porijekla i kvaliteta izdanu od Instituta za intelektualno vlasništvo BIH ostvarilo je osam proizvođača kestenovog meda. (Mesić Sead, Hodžić Remzija, Mahmutović Ibrahim, Hodžić Hazim, Rošić Šefik, Mizić Halid, Mizić Refik i Bašagić Mustafa)

Bogat kulturni program

U okviru promocije Prve geografske oznake kotrolisanog porijekla i kvaliteta u BiH  „Kestenov med Cazinske  Krajine“ organiziran je i okrugli sto na temu „Kesten i med, prirodni saveznici Cazinske Krajine“.

Tokom promocije prvog BiH brenda sa zaštićenom geografskom oznakom  porijekla i kvaliteta priređeni su brojni kulturno umjetnički sadržaji kao i degustacija kestenovog meda i prehrambenih proizvoda napravljenih sa kestenovim medom.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*