Home » Pčelarstvo » Mljeveni biber kao sredstvo protiv varoe

Mljeveni biber kao sredstvo protiv varoe

Čitaoci pišu: Emir Hodžić, Matuzići, Doboj Jug

U borbi protiv varoe

Pčelarstvom se bavim 15 godina sa 120 LR košnica. Smatram da je jedan od najvećih problema pčelarstva varoa. Radi toga testiram 2 godine nešto novo u borbi protiv varoe.

MLJEVENI CRNI BIBER U BORBI PROTIV VAROE
Djelovanje crnog bibera sam ispitao na dva načina. Prvi način je bio da se provjeri mogući negativni uticaj na zatvoreno i otvoreno legleo na maticu i pčele gazu veličine 10×10 centimetara stavljana je količina od 10 grama iznad satonoša tačno iznad zatvorenog legle iznad kojeg nije bilo ni mednih vijenaca. Mlade pčele su se izlegle i matica je uredno položila novco leglo. Zbog toga tvrdim da ovo sredstvo nema nikakvih negativnih poslijedica na otvoreno i zatvoreno leglo. U ovom slučaju varoa počinje da umire drugi dan od postavljanja ovg sredstva.

Drugi način je puno efikasniji i treba manje količine. Količina bibera je jedna čajna kašikica i posipa se direktno po pčelama. Varoa umire za nekoliko sati ovo je kontaktno sredstvo i ne uništava varou u leglu.

Treći način koji ću istestirati je taj da letvice premažemo nekom mašću ili ulljem i da iste uvaljamo u biber tako bi se raznosilo između pčela a bila bi izbjegnuta mogućnost najmanjih čestica u med po mom mišljenju ovo bi moglo da bude efikasno ekološko sredstvo ovo bi trebalo da ispituju naše labaratorije ida otkriju tvar iz bibera koja uništava varou, a pčelari bi mogli ovo da ispitaju na po jednoj košnici. Napomena ovo sredstvo treba koristiti četiri do pet puta u razmaku pet do sedam dana.

Ukoliko imate neka pitanja ili sugestija možete se obratiti gospodinu Hodžiću na telefon 061833596.

Facebook Komentari

One comment

  1. Opisite malo detalnije u potrebu crnog bibera na kosnice u koje vreme je najbolje u potrebiti crni biber za lecenje varoa jer nas muci ovaj problem i nemozemo naci resenje za varoa molim da sto prije pojasnite u potrebu crnog bibera, molimo vas sto prije da nam se javite na ovoj adresi pozrav jusuf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*