Home » Uvodnik » Kalendar radova za decembar

Kalendar radova za decembar

Piše: Petar Ilić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Poljoprivrednog kalendara“

Dolazi zima duga i hladna

Dolazi zima duga i hladna

Snijeg je najčešće prekrio polja, vegetacija miruje pa je briga za stoku glavni posao u ovom mjesecu. Ako u godini ima bar malo vremena za predah, onda je to u decembru. U toploj sobi sumiraju rezultati postignuti tokom godine, planiraju se radovi za sljedeću sezonu. Mehanizacija se priprema za prezimljavanje, ukoliko to ranije nije učinjeno. Nabavlja se sjeme, đubrivo, zaštitna sredstva i dijelovi. Treba naći vremena i za proučavanje stručne literature.

Snijeg i sjeverac – to je decembar. Na našim geografskim širinama to je najoblačniji mjesec u godini, što mu daje karakteristike kasnojesenjeg mjeseca. Registruje se najveća srednja mjesečna oblačnost, odnosno najmanji broj vedrih dana. To je mjesec sa najmanjim brojem sunčanih časova. Činjenica je da i kratkoća dana uslovljava te pokazatelje, ali i oblačnost. Padavina je manje nego u novembru, ali više nego u januaru. Kiša pada češće nego snijeg. S druge strane, temperatura osjetno opada, decembar je znatno hladniji od novembra (prosječno oko četiri stepena). U našim krajevima, tvrde meteorolozi, svake četvrte godine decembar bude najhladniji mjesec u godini. Prati ga snijeg i sniježni pokrivač pa ima puno razloga da ga smatramo pravim zimskim mjesecom. Ove godine zvanični početak zime je 21. decembra u 18 sati i 47 minuta.

– Decembar najčešće karakterišu vremenske situacije u kojima su naši krajevi na granicama uticaja nekog hladnog sjevernog anticiklona i južnog, da kažemo, sredozemnog ciklona. U decembru su cikloni relativno česti, ali ipak rjeđi i sa manje padavina nego u novembru. Međutim, i anticikloni su u ovom mjesecu rjeđi. Zbog toga u decembru preovlađuje tmurno i vlažno vrijeme uz povremene prodore topline sa juga, ali i hladnoće sa sjevera – upozorava Nebojša Kuštrinović, poznati hidrometeorolog iz Banja Luke.

Istorijski, najhladnije zime bile su one u kojima je decembar bio hladan. Da li će tako biti i ove godine?

U polju: Stajnjak na njive

U decembru se dovršava zimsko oranje, zavisno od vremenskioh prilika, a zemljište se đubri stajnjakom. Ranije posijanu ozimu pšenicu, ječam i raž, koji su razvili više od četiri lista ili su izbokorili, treba prihraniti. Ispustite vodu s ugroženih njiva. U decembru se sumiraju rezultati postignuti tokom godine i planiraju radovi i proizvodnja za sljedeću godinu. Mehanizacija se priprema za prezimljavanje, ukoliko t ranije nije urađeno. Nabavlja se sjeme, đubriva, zaštitna sredstva i rezervni dijelovi. U ovom mjesecu ne treba izostati sa predavanja poljoprivrednih stručnjaka, a treba pratiti i stručnu literaturu. U ovom mjesecu već 17 godina pojavljuje se popularni godišnjak za poljoprivrednike „Poljoprivredni kalendar“. Ove godine, nadamo se, biće pred čitaocima sredinom mjeseca, pa neka to bude prva knjiga koju ćete pročitati.

U povrtnjaku: Počinju pripreme plastenika…

Decembar je mjesec kada se završava berba kasnih kupusnjača preostlaih na polju i počinje priprema plastenika i staklenika za ranu proizvodnju povrća. Nabavljaju se sjemena i zaštitna sredstva, pregleda se i popravlja mehanizacija, oprema i alat.

U štali: Stoka traži ugodan smještaj

I krave vole komfor

I krave vole komfor

S obzirom da decembar karakterišu niske temperature, treba dobro vidjeti da li sva stoka ima dobar i ugodan smještaj. Ne samo zbog hladnoće, nego i zbog provjetravanja i mnogo čega drugog. Nije tačno da životinje ne vole komfor. U ovom mjesecu mnogi, koji to nisu ranije uradili, kolju utovljene svinje i ostale vrste stoke. Ovo je vrijeme za analize finansijskih rezultata postignutih u godini koja se bliži kraju. To je prilika da se stočari na osnovu postignutih rezultata opredijele za obim i vrste stočarske proizvodnje u narednoj godini. Ali, za ovaj posao treba imati odgovarajuće podatke i knjigovodstvene evidencije. Preporučujemo vam da nabvite, ukoliko ste u mogućnosti, veoma korisnu publikaciju „Računovodstvo na malim farmama“ koju je izdao USAID LAMP (dijeljena je besplatno na poljoprivrednim sajmovima), a od koristi je i svaki razgovor sa stručnjacima stručnih savjetodavnih službi, pogotovu ako vam još mogu da obezbijede i priručnik za upravljanje farmama.

U voćnjaku i vinogradu: Kontrola uskladištenja plodova i voćnih proizvoda

Ukoliko vremenske prilike dozvole, nastavlja se sadnja voćaka. U jesen posađene voćke ogrću se zemljom da ne bi došlo do oštećenja korijena. Ako ima lijepih dana, voćke se čiste od štetočina, đubre (ako to nije učinjeno ranije), orezuju se suve i oštećene grane, ozljede premazuju kalem-voksom, a oko stabla vezuju papirni pojasevi za hvatanje štetočina. Neki voćari postavljaju kućice i hranu za ptice. Kad pročitate koliko jedna ptica uništi kukaca u toku samo jednog dana, onda ćete se složiti da je i briga za ptice voćarski posao! Kontroliše se da li zečevi i drugi glodari čine štetu u voćnjaku. U ovom mjesecu obavljaju se još neki poslovi koji nisu ranije završeni, kao obezbjeđenje voćnog sjemena, skidanje reznica i kalem-grančica, nabavku pogodnog pijeska za stratifikale. Kontroliše se utrapljeni sadni materijal. Uskladišteni plodovi jabuka, krušaka, dunja i eventualno drugog voća se kontrolišu, pakuju i otpremaju. Popravljaju se mašine, alati i ambalaža.

Vinogradari pripremaju materijale za postavljanje naslona. Stajnjak i mineralna đubriva se rasturaju po vinogradu. Za nove vinograde rigola se zemljište. U podrumu treba sve prekontrolisati i vidjeti da li je sve u redu s vinom.

U vrtu i na okućnici: Zaštititi osjetljive biljke

Iako zbog hladnoće većina biljaka u vrtu miruje, ljubitrelji cvijeća i u decembru imaju posla. Po suvom vremenu može se anstaviti prorjeđivanje i podmlađivanje grmlja. Pošto zimzelenim biljkama i četinarima suva zima ne odgovora, poželjno je nedostatak vlage nadoknaditi zalivanjem. Ova mjera njege posebno se odnosi na sadnice posađene jesenas. Na njegu travnjaka ne treba zaboraviti ni u zimskim mjesecima. Ovo se prije svega odnosi na đubrenje, jer ono u ovo doba godine ima odgovarajući značaj za razmnožavanje bokora. Za đubrenje treba nabaviti KAN, koji se ravnomjerno rasipa po cijeloj površini. Po kvadratnom metru potrebno je do 30 grama ovog đubriva. Vrijeme opadanja lišća pogodno je za uzimljavanje drvenih rezanaca šiblja. One se od dijelova jednogodišnjih ili dvogodišnjih izbojaka režu i trape u treset ili pijesak. Tu ostaju do proljeća, kada se sade na stalno mjesto u vrtu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*