Home » Voćarstvo » Kalemljenje voćaka na spavajući pupoljak

Kalemljenje voćaka na spavajući pupoljak

Savjeti voćarima

Voćarska nauka je dosad opisala preko 200 raznih načina kalemljenja voćaka, od kojih se u rasadničkoj proizvodnji uglavnoim koristi samo 14 načina. Od ovih 14 načina, pak, najbolji i najekonomičniji je kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak, pa se zato i najviše preporučuje za proizvodnju voćnih sadnica. Izvodi se od kraja jula do druge polovine septembra, odnosno sve dok se na podlozi kora lako odvaja.

Pod normalnim uslovima, okalemljeni pupoljci do proljeća naredne godine ne počinju razviće u mladare, pa se zato ovaj način kalemljenja i naziva “na spavajući pupoljak”.

Pošto u raznih voćnih podloga ranije ili kasnije prestaje mezgra, odnosno odvajanje kore od drveta, nije istovremeni početak kalemljenja za sve voćne vrste. Prvo treba kalemiti one voćne podloge koje ranije gube mezgru, a na kraju one podloge kod kojih se kora može odvajati sve do kasno u jesen. Evo kakav treba da bude redoslijed kalemljenja očenjem na spavajući pupoljak različitih vrsta voćnih podloga: kruška na krušku, šljiva na domaće sorte šljiva (“petrovača”, “crvena ranka”, “plavara”, “crnošljiva”), kajsija na šljivu (“bjelošljivu” i “crvenu ranku”), jabuka na sve vegetativne podloge jabuke, jabuka na sejance divlje jabuke, kruška na dunju, dunja i mušmula na dunju, kajsija na kajsiju, breskva na breskvu, višnja na trešnju, trešnja na trešnju, šljiva na džanariku, trešnja i višnja na rašenjku (magrivu).

U našim uslovima, kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak najbolje je da se obavi od 5. avgusta do 20. septembra. U toplijim krajevima može da se produži sve do kraja septembra.

Pri ranijem kalemljenju očenjem na spavajući pupoljak može se desiti da se prevremeno razviju pupoljci u mladare, još u toku jeseni, kada neće biti vremena da se do završetka vegetacije zdrvene, te mogu preko zime lako da izmrznu. I kasno okupiranje može biti nepovoljno, zato što do početka zime neće biti dovoljno vremena da presjeci na kalemu zarastu i očvrsnu, te okalemljeni pupoljak preko zime može lako izmrznuti. Očenje se obično obavlja iznad same zemlje, otprilike na tri do šest santimetara. Prije kalemljenja na donjem dijelu podloge, do 20 santimetara iznad zemlje, treba ukloniti lišće i grančice, pa onda koru krpom očistiti od zemlje i prašine, da se pri kalemljenju ne bi prljalo spojno mjesto i tupio nož. Tek poslije ovoga pristupa se kalemljenju.

Kalem–grančice za ovaj način kalemljenja treba skidati pred samo kalemljenje, da bi bile svježe. Za očenje treba uzimati prvenstveno lisne, a u izuzetnim slučajevima i mješovite pupoljke. Cvjetne pupoljke ne treba koristiti, jer će po prijemu u proljeće cvjetati i osušiti se. Cvjetni pupoljci višanja i trešanja se nalaze pri dnu ljetorasta, pa se zato pri kalemljenju pupoljci uzimaju sa srednjeg i gornjeg dijela kalem-grančice, odnosno ljetrasta.

Kalemljenje ovim načinom obavlja se tako što se pri osnovi pripremljene podloge, na tri do šest santimetara iznad zemlje, izabere mjesto s glatkom korom i tu kora popriječno zasiječe u širini oko jedan santimetar. Zatim se od sredine ovog presjeka kora uzdužno zasiječe sve do drveta . prema zemlji, u dužini oko tri santimetra, tako da cijeli izrez dobije oblik slova “T”. Na mjestu na kome se spajaju poprečni i uzdužni presjeci, kora se odvoji od drveta tupom stranom kalemarskog noža. Odmah zatim skine se pupoljak (okce) s kalem-grančice i što brže uvuče pod djelimično odlubljenu koru. Okce se skida tako što se kalem-grančica uzme u lijevu ruku i položi na kažiprst vrhom okrenutim naniže, pa se onda na dva-tri santimetra od osnove pupoljka kalemarskim nožem zasiječe i kora polako povlači od svoje osnove ka vrhu. Na oko jedan santimetar iznad pupoljka kora se presiječe poprijeko i tako pupoljak odvoji od kalem-grančice. Pri skidanju se nastoji da se pupoljak odsiječe s malo drveta i da uz pupoljak ostane do peteljke. Pošto se okce, odnosno pupoljak odsiječe, odmah se vezuje – odozgo nadole, pri čemu se nastoji da razmak dijelova veziva iznosi oko dva milimetra, zbog cirkulacije vazduha.

Prijem kalemova pri ovom načinu kalemljenja u prvom redu zavisi od pravilnog izbora pupoljaka i podloge, a zatim i od brzine rada, čistoće i oštrine noža i čvrstine vezivanja. Dvije nedjelje poslije očenja kontroliše se prijem kalemova. Ako pri lakom dodiru drške pupoljak lako otpadne, znak je da je kalemljenje uspjelo. U protivnom, kalemljenje treba odmah obnoviti, dok se još kora na podlozi lako odvaja od drveta.

Facebook Komentari

24 komentara

 1. Proucavam kalemljenje

 2. Proucavam kalemljenje

 3. Danas sam otvorio ovaj sajt.

 4. Danas sam otvorio ovaj sajt.

 5. Dobar je za one koji vole kalemarenje.

 6. Dobar je za one koji vole kalemarenje.

 7. Mërgime Bytyçi

  ti nuk je ne vete mergime.cka do te thote kjo, foto e jotja ketu?

 8. bavim se kalemljenjem I svidamise puno.
  ova stranica

 9. bavim se kalemljenjem I svidamise puno.
  ova stranica

 10. na ovaj način sam prošlu godinu kalemio I sve se primilo,, mislim the je najbolje kalemiti na spavajući pup.

 11. RADO UZGAJAM I REDOVNO KALEMIM VOCE.HVALA NA SAVJETIMA.

 12. RADO UZGAJAM I REDOVNO KALEMIM VOCE.HVALA NA SAVJETIMA.

 13. Pokušavam nešto uraditi mislim da je korisno,hvala na savjetima i detaljnom opisu,mislim da ću uspjeti u kalemljenju na spavajući pupoljak.Ako bi blio grešaka i neuspjeha javim se.Kako doći do kalemarskih kliješta,mislim da bi bilo lakše nego s nožem,bar ja tako mislim.A možda je sve stvar praktičnog rada.

 14. Sakib Sake Hosic

  U kojem mjesecu se kalemi na pup

 15. U kojem mjesecu se kalemi na pup

 16. Amir Numanovic

  Sake Sake moze i u avgustu.al na spavajuci pupoljak-

 17. Sake Sake moze i u avgustu.al na spavajuci pupoljak-

 18. kalemio bi marelicu na sljivu bjelicu nek mi neko kaze moze li to

 19. Pozdrav Nasoj Subhi i Fikretu. Mozes li mi reci moze li marelica ili ti kajsija na sljivu bjelicu

 20. kada je naj povoljnije vrsiti kalemljenje

 21. Evo jedan video za pocetnike kalemljenja gde mozete videti kako uzeti plemke voca i cuvati ih za kalemljenje.

  https://www.youtube.com/watch?v=utdKg0xk2PY

 22. Ovaj drugi video je isto za pocetnike kalemljenja, gde mozete videti na koji nacin se kalemi, odabrani nacin kalemljenja je bio na procep.

  http://youtu.be/Tx_DzwXFL24

 23. pozdrav ,kada se kalemi smokva ,u kojem mijesecu,na pup a u kojem na raskol hvala.

 24. Jedan video gde mozete videti kako pravilno iseci cip za kalemljenje na spavajuci pupoljak.

  https://www.youtube.com/watch?v=XSlNWfbQFmE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*