Home » Aktuelnosti » Afirmacija i promocija zadrugarstva

Afirmacija i promocija zadrugarstva

Heljdino brašno

Malo je poljoprivrednih zadruga u Republici Srpskoj koje posluje tako uspješno i u skladu sa zadružnim principima, kao što je to Poljoprivredna zadruga “Agrojapra” iz Donjih Agića kod Novog Grada. I godina koja se bliži kraju bila je uspješna. Konačan finansijski rezultat znaće se tek po izradi bilansa uspjeha, a to je koncem februara. Međutim, već sada je očigledna da su i u 2010. godini, koju su karakterisale brojne privredne teškoće, bilo rezultata dostojnih poštovanja.

Posebno treba naglasiti dalja nastojanja za finalizaciju poljoprivrednih proizvoda koje su proizveli zadrugari i ostali poljoprivrednici u doline Japre, u sopstvenim proizvodnim pogonima. U novembru minule godine na tržištu su se pojavila dva nova proizvoda – čips od jabuka i heljdino integralno brašno. Ranije su kupcima, zdrave hrane ponuđeni zapaženi proizvodi: hladno cijeđeno jestivo ulje, integralno brašno, bundevine sjemenke i suve šljive.

S pravom se treba nadati da će dva nova proizvoda biti prihvaćeni na tržištu. Jer, čips od jabuka je stoprocentno prirodni, bez dodataka soli, ulja i konzervansa. Pogodan je za posluživanje i grickanje, spravljanje kompota i čaja, kao i dodatak uz dobro vino. A heljdino integralno bračno dobiveno je mljevenjem neoljuštenog zrna između dva kamena u vodenici i izuzetno je kvalitetno. Koristi se za pripremanje palente i kao 30 do 40 – postotni dodatak brašnu od ostalih žitarica, za pripremanje vrlo traženog hljeba, peciva i palačinaka.

Ali, godina koju ispraćamo ostaće zapisana u Poljoprivrednoj zadruzi “Agrojapra” iz Donjih Agića kao prva sajamska godina. Naime, u ovom selu kod Novog Grada u junu je održan Prvi sajam zadružnih proizvoda Republike Srpske, na kojem je 15 zadružnih organizacija, te desetak individualnih poljoprivrednih proizvođača iz Srpske, Federacije BiH i Hrvatske izložilo svoje proizvode.

Čips od jabuke

Otvarajući Sajam, Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakao je da se u zadrugarstvu i selu, odnosno uopšte u agraru, nalazi ogroman razvojni potencijal, kojeg će Vlada Srpske i dalje uvažavati i stimulisati. On je pohvalio domaćina, Poljoprivrednu zadrugu “Agrojapra” i njenog direktora Milovana Antonića, za uspješnu organizaciju Sajma.

U okviru Sajma, organizovan je i okrugli sto o temi “Mjesto i uloga zadruga u agrarnom i ruralnom razvoju”, na kojem su osim Kovačevića, govorili Zorka Zakić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Željko Vaško, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

Pažnju posjetilaca Sajma privukla je i etno-muzejska postavka u novoobnovljenom zadružnom domu, čiji eksponati predstavljaju agrarni razvoj doline Japre od 1945. godine do današnjih dana, ali i svojevrstan prikaz istorije ovog kraja u tom periodu.

Zgradu zadružnog doma “Agrojapra” je obnovila uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i norveške organizacije “Jarenproduktutvikling”. Pored etno-zbirke u njemu će biti smješten i obrazovni centar za poljoprivrednike.

– Sajam je u potpunosti opravdao cilj organizovanja i predstavljao je svojevrsnu afirmaciju i promociju proizvoda zadružnog sektora Republike Srpske i samo potvrdio da se ostvaruje stalni napredak i razvoj sektora. S obzirom na potencijale sa kojima raspolaže i uz znatno veću podršku državnih i drugih institucija i nastavak započete reforme, zadružni sektor vrlo brzo može zauzeti mjesto koje mu i pripada – nosialac razvoja poljoprivrede Republike Srpske. Potvrđen je naš cilj i naša vizija da ovaj sajam preraste u tradicionalnu manifestaciju zadružnog sektora Republike Srpske sa međunarodnim karakterom – ocijenio je Rajko Kulaga, predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*