Home » Razno » Voda kao element uređenja dvorišta

Voda kao element uređenja dvorišta

Piše: Nedeljko BAŠIĆ, dipl. inž. hortikulure i direktor d.o.o. „Vrtlar“ Lopare – Jablanica

Nedeljko Bašić

Priroda je izvor svih inspiracija, pa tako i u umjetnosti oblikovanja dvorišta, vrta ili parka. Čovjek, savladavši prirodu i njene elemente, prenio je u svoj svijet sve one blagodeti koje mu olakšavaju život, ali isto tako ga i čine ljepšim, ugodnijim i estetski privlačnim za boravak. Jedan od načina da se priroda vjerno prenese u čovjekov svijet jeste uređenje dvorišta, vrta, parka, pa čak i najmanje zelene površine u okolini mjesta našeg stanovanja. A pri tome, radi se o takvom uređenju gdje se maksimalno koriste prirodne karakteristike i pogodnosti terena koji nas okružuje. U cijelom tom postupku, poseban značaj ima i dodavanje drugih elemenata uređivanja, a naročito veliki značaj i posebnost ima upotreba vode kao elementa projektovanja.

Voda, kao najvažniji elemenat prirode i kao simbol života, ima jednako neprocjenjivu vrijednost u slobodnom obliku kao i u tvorevinama ljudskog rada – kao element ljudskog oblikovanja. Voda u naše dvorište donosi zvuk, život, dinamiku, poseban biljni svijet, te unikatno minijaturno carstvo vodenih životinja. Prisustvo elementa vode u jednom dvorištu nikada ne ostaje neprimjećeno, čak štaviše, tako uređene površine privlače poglede, neobjašnjivo su neodoljive i uvijek asociraju na svojstva, simboliku i značaj vode.

ogromne mogućnosti

Kao element uređivanja dvorišta, voda se može pojaviti u različitim praktičnim rješenjima: kao jezero ili jezerce, bara, močvara, potok, vodopad, fontana, vještački ili pravi bunar, česma ili kao kombinacija više ovih oblika. U teoriji i praksi hortikulture, ustaljena je podjela vodenih vrtova na dva glavna stila: formalni ( arhitektonski) i neformalni (prirodni). Prvi stil je definisan svojim dobro uočljivim geometrijskim oblikom koji mora biti u skladu sa veličinom, oblikom i krakterom kuće, dok se drugi stil ne rukovodi tim činjenicama i ima odlike prenosa prirodnog pejzaža u jedno dvorište. Dalje, od poznatijih podtipova vodenih vrtova možemo navesti:

– Minimalistički gradski vodeni vrt,
– mandarinski vodeni vrt,
– sjevernoamerički vrt uz jezero,
– japanski vodeni vrt,
– klasični vodeni vrt,
– vrt uz planinski potok,
– mediteranski vodeni vrt,
– viktorijanski vodeni vrt itd.

Ipak, u okviru ove podjele, ostaje i dalje puno opcija i mogućnosti kombinovanja, iskorištavanja raznih tematika i izvora inspiracija, tako da krajnji rezultat uvijek predstavlja unikatno djelo. A to sve je omogućeno i širokim prostorom za upotrebu raznih ukrasnih detalja, izrađenih od najraznovrsnijih materijala i oblika. Kada se u cijeli proces osmišljavanja unese i malo naše mašte, dobijaju se prava remek – djela pejzažnog projektovanja.

I na kraju, bilo kom stilu da se na kraju priklonite, važno je da vodeni vrt bude funkcionalan, lak za održavanje i da svojim izgledom upotpunjuje vaše dvorište ili neku drugu zelenu površinu.

Praktični savjeti

Praznik za oči

Kada birate biljke koje će biti u sklopu vašeg vodenog vrta, potrebno je obratiti pažnju na karakteristike i ulogu pojedinih vrsta u vodenim elementima. Biljke koje koristimo u sklopu vodene površine mogu se podjeliti na:

• plutajuće (biljke koje na različite načine plutaju po površini, na taj način skrivaju ribe i vodene insekte),

Iz ove grupe izdvajamo: Lokvanje (Nymphaea sp.-capensis, caeru, itd), vodena paprat (Azolla caroliniana), vodeni kupus (Pistia stratiotes) itd.

• podvodne (tzv. biljke oksigenatori, vrste koje su obavezne ukoliko u jezercetu imate ukrasne ribe, obogaćuju vodu kiseonikom),

Vrste: Vallisneria spiralis – uvijuša; Potamogeton crispus -kovrxavi mrijesnjak; Hottonia palustris, Ceratophyllum itd.

• Rubne (Vrste koje sadimo uz rubove ili u vodenom plićaku),

Vrste: Cyperus involucratus, Iris ensata, I. pseudacorus, I. sibirica-perunike, Lobelia cardinalis itd.

• Pozadinske (biljke koje ne moraju biti vodene, bilo da je cvijetni grm ili drvo) i

Vrste – Metasekvoja, sve vrste vrba (Salix babylonica, matsudana), paprati, ukrasne trave i td.

• Močvarne biljke i one koje vole vlagu (vrste koje uspijevaju u vlažnoj ili natopljenoj zemlji)

Vrste: Astilbe x arendsii, Carex elata – busenasta šaš, Canna-kana, Camassia cusickii itd.

Raspored sadnje

Svaki tip vodenog vrta, zavisno od veličine, oblika, dubini i kvalitetu vode zahtjeva poseban raspored sadnje.

Mala, formalna i plitka jezera sa malom fontanom – do 45 cm dubine.

Plutajuće biljke – Stratoides aloides. Podvodne – Ceratophyllum sp.

Brzi planinski potok

Bez biljaka u vodi, a sve ostale biljke treba postaviti što dalje od vode. Pozadinske – Salix spp – vrba, Betula spp – breza, Cornus alba – dren. Močvarne i one koje vole vlagu – Astilbe spp.

Japanski vodeni vrt

japanski vodeni vrt

Pozadinske – Acer palmatum – ukrasi javor, Bambusa multiplex – bambus, Tsuga canadensis – kanadska cuga. Močvarne – Cyperus spp, Osmunda regalis, i sl. Rubne – Calla palustris, Iris spp. i sl. Plutajuće – Nuphar spp, Nyphaea spp.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*