Home » Povrtarstvo » Sprečavanje klijanja krompira u skladištu

Sprečavanje klijanja krompira u skladištu

Spriječiti klijanje

Krompir koji klija gubi hranljive vrijednosti, jer se za vrijeme klijanja mobilišu najbolji sastojci za razvoj klice. Radi odložene upotrebe krompira, postoji potreba skladištenja krtola kraće ili duže vrijeme i taj period može trajati i do osam mjeseci. Za to vrijeme, poslije isteka perioda mirovanja krompir klija. Za konzumni i krompir za preradu u čips i pomfrit ili druge proizvode klijanje je neželjena pojava. Isto tako klijanje do izvjesnog vremena je nepoželjno i za sjemenski krompir. Zato je potrebno primjeniti tehnologiju kojom se potpuno (konzumni) ili do izvjesnog vremena (sjemenski) spriječava klijanje, a sa time i gubici u kvantitetu i kvalitetu. Postoji više metoda spriječavanja klijanja krompira kao što su niske temperature, primjena hemijskih jedinjenja i difuzno svjetlo u skladištu.

Niske temperature 2-40 C sprečavaju klijanje krtola za duži vremenski period skladištenja. Niske temperature radi inhibiranja klijanja su primjenljivije za sjemenski krompir. Korišćenje niskih temperatura od 2-40 C nije preporučljivo za konzumni krompir zbog pojave stvaranja redukovanih šećera iz skroba i predstavlja neželjenu pojavu.

Svjetlost može zamjeniti niske temperature. Skladištenje pri difuznom svjetlu usporava klijanje. Prednost skladištenja sjemenskog krompira pri difuznom svjetlu je da se time smanjuje apikalna dominantnost i pospješivanje povećanja broja stabljika po sjemenskoj krtoli, kraće i čvršće klice i manji gubici skladištenjem kroz povećanje otpornosti prema bolestima. Konzumni i krompir za preradu se ne mogu čuvati na svjetlu.

Radi sprečavanja klijanja konzumnog i krompira za preradu, danas se koriste i preparati kao što su tuberofen (profam) i sl. Treba voditi računa da se preparati za zaprašivanje krompira koriste za sav drugi krompir osim sjemenskog. U skladištu gdje se čuva konzumni krompir tretiran protiv klijanja, ne smije se čuvati sjemenski krompir.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. kako prašit krompir morali otati u vreći ili se praši na otvorenom

  2. kako u praksi da zastitim krompir od klijanja,pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*