Home » Razno » Prva pomoć za vaše saksijsko bilje

Prva pomoć za vaše saksijsko bilje

Časopis Garten Spezial – prevela Bogdanka Ilić

Bolesti i štetočine su često krivci kada vaši ljubimci u saksijama ne uspiju da se razviju u svom punom sjaju i ljepoti. Uz pravilnu njegu i preventivne mjere mogu se spriječiti napadi vaši i gljivične bolesti u većini slučajeva. Vodite računa da za svaku biljku izaberete pravilno mjesto kako bi svjetlo, temperatura i vlažnost vazduha odgovarali njenim zahtjevima. Ne primičite saksije jednu drugoj suviše blizu. Vazduh mora da cirkuliše kako se štetočine ne bi nastanjivale i razmnožavale. Đubrite samo sa visokokvalitetnim đubrivima – ne previše i ne premalo, jer optimalna ishrana jača tkivo biljaka. Uskladite zalivanje sa potrebama biljke, jer previše vode dovodi do truljenja korijena, a sa druge strane nedostatak vlage slabi biljku.

Siva plijesan

siva plijesan

Kada dijelovi biljke venu, postaju staklasti i kasnije budu prevučeni sivim pletivom, radi se o sivoj plijesni, koja napada brojne ukrasne biljke, a posebno one koje su oslabljene i prenađubrene. Ova gljivica se često pojavljuje uslijed prevelike vlage.

Savjet – Za posebno osjetljive vrste kao što je pelargonija trebalo bi izabrati suvo, vazdušasto i svijetlo mjesto. Koristite samokvalitetnu zemlju za biljke kao i đubrivo i postarajte se da je zemlja u saksiji uvijek rastresita. Uklanjanje bolesnih dijelova biljke spriječava ponovno pojavljivanje ovog oboljenja. Redovno koristite sredstva za jačanje ili preventive radi u dva navrata upotrijebiti zaštitno sredstvo za saksijsko bilje marke Teldor.

Ružina rđa

Poslije nicanja novih listova u proljeće može se naići na naranxaste zgusnute spore veličine glave eksera na donjim stranama listova. U jesen su mjehurići tamnosmeđe boje.

Savjet – Obezbjedite svojim ružama vazdušasto i sunčano mjesto kako bi se listovi poslije kiše brzo sušili. Ukoliko vaše ruže redovno pate od ove bolesti redovno upotrebljavajte sredstvo Ortiva za zaštitu ruža od gljivica i to najbolje naizmjenično sa sredstvima kao što su Saprol ili Compo D sprej za ruže.

Lisne vaši

lisna vaš

Ove štetočine napadaju prevashodno vrhove klica i pupoljke. Vaši ostavljaju trag na listovima u vidu ljepljive izlučevine. Njihova pljuvačka prouzrokuje krivljenje listova i zbijanje klica. Kada je vrijeme suvo i toplo ove vaši se mogu razmnožavati u vidu eksplozije.
Savjet – Sa izdržljivijih biljaka vaši se mogu sprati jačim mlazom vode, ali se ovaj postupak mora ponoviti više puta. Pri jačoj izloženosti napadima koriste se sredstva protiv štetočina Neem ili Compo D sprej za ukrasno bilje.

Grinje

Ove štetočine su veličine samo pola mm i napadaju donju stranu lista i oblikuju fino pletivo (paučinu) na prevojima listova. Tako lišće izgleda na početku kao da je poprskano malim tačkicama koje kasnije dobija braonkastu boju, suše list koji kasnije opada. Grinje vole suv i topao vazduh.

Savjet – Pobrinite se da vaša biljka ima vlažnog vazduha i izdašno je prskajte (vodom). Za zaštitu koristiti akaracide.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*