Home » Razno » Porijeklo imena Semberija

Porijeklo imena Semberija

Iz knjige „Dva mjeseca zadrugarstva u Semberiji“ Petra Ilića

Centar Semberije - Bijeljina iz...

Postanak imena Semberija je bio predmet mnogih naučnika, putopisaca, etnografa i drugih. Većina od njih smatra da je Semberija čisto narodni naziv za ovu oblast. Ni u srednjem vijeku, ni u turskoj administraciji, a ni docnije, ova oblast zvanično nije nazvana tim imenom, ni u cjelini niti djelimično. Zbog toga se termin Semberija ne pominje u pisanim izvorima, pa se ne može tačno ustanoviti kada je ono nastalo – piše u etnološkoj monografiji „Semberija“ poznati etnolog našeg kraja Radmila Kajmaković.

Prema mišljenju ovog autora naziv Semberija najvjerovatnije potiče od mađarske riječi „Szembe“ (čita se sembe) što znači „preko puta“, „preko“, „priječani“ i slično. Slično je smatrao i Vladimir Skarić koji tvrdi da je Semberija dobila ime po turskoj riječi „zemberedži“, kako su nazivani vojnici sa samostrelom. Tu je i mišljenje Milana Budimira koji tvrdi kako je Semberija dobila ime po albanskoj riječi „Sember“ što znači drug, a Milenko Filipović smatra da se radi o riječi koja ima vlaško porijeklo.

– Tek je u najnovije vrijeme razjašnjena ova dilema gde je ime Semberija objašnjena čistim narodnim nazivom za zemlju gdje se „sjeme bere“ – tj. za mjesto gdje se sabiraju poljoprivredni plodovi, odnosno razna sjemena – napisao je u monografiji „Pedeset godina Poljoprivredne škole u Bijeljini“ mr Mirko Babić, direktor Muzeja Semberije (Bijeljina 2000).

Naziv Semberija se javlja tek u 18. i 19. vijeku, dok je u tursko doba bila pod nazivom „Orlovo polje“.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*